Kastamonu yüzde 79, Çankırı yüzde 5
KUZKA Genel Sekreteri Şen, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada Kastamonu, Sinop ve Çankırı ile ilgili çarpıcı rakamlar verdi.
KUZKA Genel Sekretiri Doç. Dr. Hüseyin Şen'in Çankırı'da yaptığı konuşma, Çankırı'nın kalkınmışlığından söz eden siyasetçilere adeta "tokat" gibi gelmiş olması gerekiyor. Bakalım Şen'in konuşması hangi derecede yankı bulacak.
Karatekin gazetesinde yer alan habere göre; Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası, İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) işbirliğiyle bölgenin ihracat ve ithalattaki yeri ile Afrika ülkelerindeki iş imkânları hakkında seminer düzenlendi.
Programa Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, KUZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen, Çankırı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, Çankırı Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Şaban Küçükgümrah, oda üyeleri ve üniversite öğrencileri katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Hüseyin Şen, bölge açısından ihracatın önemini anlatarak, Türkiye’nin ihracat oranlarının her geçen gün artmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
Çankırı, Kastamonu ve Sinop illerinin oluşturduğu KUZKA bölgesinin ihracat açısından fakir olduğunu söyleyen Şen, Çankırı’da 1996 yılında 4 firma ihracat yaparken, 2009 yılında bu sayının 16’ya yükseldiğini kaydederek “İhracat oranlarında Kastamonu bölge payının yüzde 68’ini gerçekleştirirken, Çankırı yüzde 15,11’ini, Sinop ise yüzde 16’sını gerçekleştiriyor. Bu da Çankırı’nın ihracatta üç il arasında sonuncu sırada olduğunu gösteriyor” dedi.
Çankırı ihracatında tarımın büyük bir yer kapsadığını da sözlerine ekleyen Şen, “Sanayi ürünleri ihracatına bakıldığında yine tarım ürünlerine dayalı sanayi ürünlerinin ihracatta büyük bir yere sahip olduğunu dile getirdi. İhracatta ise Birleşik Arap Emirlikleri önemli bir yer kaplıyor.” dedi.
Bölgedeki illerin yatırım haritaları hakkında da bilgi veren Genel Sekreter Şen, Kastamonu’nun yatırımlar açısından da çok ileride olduğunu ifade ederek, “Kastamonu yatırımların yüzde 79’unu alırken, Çankırı yatırımların yüzde 5’ini alıyor. KOBİ yatırımlarında da Kastamonu yine ön sıralarda” diye konuştu.
3 ilin ihracat oranlarının ülke geneliyle kıyaslandığında çok az olduğunu belirten Şen, ülke ihracatı hesaplanırken, bölgenin dikkate alınmadığını kaydetti. (Kaynak: Karatekin)