Kaddafi'ye 72 saat süre
İsyancılar Kaddafi'nin ülkeyi terketmesi için 72 saat süre tanıdı.
Libya'da muhalifler ile Kaddafi güçleri arasındaki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor.
Reuters'den edinilen bilgiye göre, Libya'nın doğu illerinden Bingazi'de gücü elinde bulunduran Libyalı muhalifler Libya lideri Kaddafi'ye ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verdiklerini açıkladı.
Ulusla Libya Konseyi tarafından yapılan açıklamada Kaddafi'nin halka yönelik saldırılarına biranönce son verilmesi istendi.
Muhalifler, Libya lideri Kaddafi'nin 72 saat içerisinde geri adım atmaamsı durumunda Linbya halkının bir bütün olarak kendisini iktidardan düşüreceğini dile getirdi.
MUHALİFLERİN DİRENİŞİ SÜRÜYOR
Libya'da Muammer Kaddafi rejimine muhalif güçler, kontrolü ele geçirdikleri bölgelerdeki pozisyonlarını korumak için yoğun çaba harcıyor.
Kaddafi'nin paralı askerleri ile muhalifler arasında sert çarpışmaların yaşandığı Raslanuf ve civarında gerginlik devam ediyor.
Bölgedeki kontrolü ellerinde bulunduran muhalifler, petrol kuyularının da bulunduğu Raslanuf ve çevresini kaybetmemek için bölgeye gönüllü milis, silah ve lojistik takviyesine devam ediyor.
Bingazi ve Raslanuf arasındaki otoyolda sık sık üzerinde ağır silahlar bulunan araçların süratle çatışma bölgesine gittikleri görülüyor. Yanan araç ve hayvan leşlerine sıkça rastlanan otoyolda, silahlı muhalifler kontrol noktalarında araç trafiğini denetliyor. Kontrol noktalarına gelen araçlar ile yolculuk yapanlara kimlikleri soruluyor.
MUHALİF MİLİSLERİN TECRÜBESİZLİĞİ DE DİKKAT ÇEKİYOR
60 kilometre mesafedeki Kaddafi'nin paralı askerleri ile uçakların bombardımanına karşı koyan ve sayılarının 3 bin olduğu belirtilen Rasnaluf'taki gönüllülerin tecrübesizliği dikkat çekiyor. Bu gruplara komuta edenler arasında da meslekten asker olan birisine rastlanmıyor.
Gönüllü milislerin, uçak sesi duyduklarında veya taciz ateşiyle karşılaştıklarında çok çabuk paniğe kapıldıkları, kontrolsüzce mühimmatlarını harcadıkları görülüyor. Gönüllü askerlerden Muhammed Ali, halk ayaklanması öncesinde öğrenci olduğunu, hayatında hiç silah kullanmadığını belirtti.
"Kaddafi askerlerinin silahsız insanları öldürmeye başlaması üzerine" silahlanarak karşı koymaya başladıklarını anlatan Ali, "Çoğumuzun hiçbir askeri tecrübesi yok. Kendimizi korumaya çalışıyoruz sadece. Karşımızda düzenli birliklerin olduğunun farkındayız ancak ne paralı askerler ne de uçak saldırıları bizleri geri döndüremez. Kaddafi'yle yaşamaktansa ölüm daha iyidir" dedi.
Rasnaluf'un kontrolünün hala muhalif güçlerde olduğu ifade ediliyor. Dünkü uçakların bombardımanında çocuklu bir ailenin tümüyle hayatını kaybettiği öne sürülüyor. Zaviye'de bir çok noktanın ise Kaddafi uçaklarınca bombalandığı iddia ediliyor. Bazı Bingazili aileler, Zaviye'deki hava saldırıları nedeniyle korku içinde olduklarını, orada bulunan yakınlarından dün geceden beri haber alamadıklarını ve bu nedenle hayatlarından endişe ettiklerini kaydettiler.
BİNGAZİ'DE GÜNLÜK HAYAT
Öte yandan, Bingazi'de herhangi bir çatışma yaşanmıyor. Günlük hayat normal akışını sürdürüyor. Dükkanlar ve alışveriş merkezleri açık olduğundan yiyecek temininde sıkıntı yaşanmıyor. Bingazi'de son bir haftadır ise hiç elektrik kesintisi olmadı. Kentte, benzin fiyatları ise giderek ucuzluyor. Geçen hafta bir otomobilin deposu 10 dinara doldurulabilirken, bu hafta aynı tip bir aracın deposunu doldurmak için 6 dinar yetiyor.
Kaddafi'nin, "ayaklanmanın El Kaide militanlarınca gerçekleştirildiği, isyana destek verenlerin El Kaide militanları olduğu" iddialarına karşın, Bingazililer ayaklanmanın hiçbir radikal dinci örgütle bağlantısının olmadığını, amaçlarının "Demokrasi, özgürlük ve refaha kavuşmak" olduğunu ifade ediyorlar.
AJANSLAR