İşte Uludere raporu!
Çok tartışılan Uludere faciası ile ilgili rapora NTV Haber Merkezi ulaştı.
Çok tartışılan Uludere faciası ile ilgili rapora NTV ulaştı. Raporda şu ifadeler yer alıyor;
- Olayın kasten yapıldığına yönelik bir delil yok
- Yeni sınır kapısı açılmalı kaçakçılık yasal zemine oturtulmalı.
- Valiye operasyonla ilgili bilgi verilmedi
- Kaçakçı grubun içinde teröristlerinde olduğu bilgisi var.
- İlk bomba 21:40 son bomba 22:40'da atıldı.
Raporun 70'inci sayfasında yapılan değerlendirmede "İHA tarafından ilk aracın 17.20'de, insan ve hayvanlardan oluşan grubun 18.23'te tespit edildiği ve ilk bombanın 21.39'da atıldığı bilinmektedir. Bu süre zarfında tüm kurum ve birimlerin eşgüdüm içerisinde çalışmasıyla görüntülenen grubun tanımlamasının yapılabilmesi için yeterli sürenin bulunduğu, bölgenin coğrafi koşulları ile birlikte grubun bombalandığı alan olan bekleme noktasının en yakın askeri üs bölgesine ve yerleşim yerine yaklaşık 4-5 km uzakta olduğu hesaba katıldığında grubun terörist grup olmadığı hususunu teyit etmek için yeterli zaman olduğu halde bu imkanın iyi değerlendirilemediği kanaatine ulaşılmıştır." denilerek yaşanan zaafiyetlere de ışık tutuyor.
Raporun 79 ve 80'inci sayfalarında operasyonla ilgili Valilik onuru olmadığına ışık tutularak "İç güvenlik yapılanmasının doğurmuş olduğu sorunlardan biri de bölgede terör olaylarına yönelik planlanan operasyonlarla ilgilidir. Olay gecesi sınıra yakın bir bölgede planlanan bir operasyon olmasına ve onayını Vali Vekili vermiş olmasına rağmen, mevcut sistemdeki sorunlar sebebiyle, olay sonrasında mülki idare amirlerinin konularla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları, onayların usulen alındığı değerlendirilmektedir. Valilikten onay alınan saatte operasyona çıkması planlanan timler zaten görev yerlerine çıkmış ve ayrıca İHA görüntüleri alınmaya başlanmış (Saat 17.20), İHA görüntülerine dayanılarak bölgeye ihtiyati kuvvetler sevk edilmesine karar verilmiş ve ilk top atışları da yapılmıştır. (Saat 18.28) Bu kayıtlar incelendiği zaman, Valilikten operasyon onayı alındığı saatte operasyonun önemli sahafatının icra edilmiş olduğu, valilikten alınan onayın usulden ibaret olduğu ve onayın geç alınmış olmasına rağmen saat 19.30 itibariyle Vali Vekiline operasyonun safahatı hakkında bilgi verilmediği anlaşılmaktadır.
Operasyonlarda valilik olurunun alınması 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun amir hükmünden kaynaklanmaktadır. Tümen Komutanlığına, 17 Eylül 2011 tarihli 'Operasyonlara olur alınması ve sonuç raporlarının Mülki Makamlara bildirilmesi' konusunda mesaj emri gönderilmiş ve bu mesaj emrinde bütün operasyonlar için ayrı ayrı Valilik oluru alınacağı belirtilmiştir. Bu uygulamanın temel amacının da, İl Valilerinin İç Güvenlik harekatında inisiyatif kullanmalarını sağlamaya yönelik olduğu görülmekle birlikte buradaki uygulamaya bakıldığı zaman, Valilikten olur alma işleminin usulen gerçekleştirildiği, operasyon başladıktan sonra olur alındığı, İl Valisine yürütülecek ve yürütülmekte olan operasyon hakkında bilgi verilmediği, operasyon sonrasında ise operasyon sonuç raporunun valiliğe gönderilmediği anlaşılmıştır." denilmekte.
VEFAT EDENLERE 3.4 MİLYON TL ÖDEME YAPILDI
Vefat edenlerin yakınlarına, Başbakanlık'ça 3,4 milyon TL ödeme yapıldığı, eşi vefat eden 28 kadına da maaş bağlandığı ifade ediliyor.
Bölgede yeni bir sınır kapısının açılması için ilgili kurumların her türlü çabayı gösterdiği, ancak sınır kapısının açılması için Irak'ın Türkiye'nin gösterdiği iyi niyet çabalarını karşılayacak gayreti sergilememesi nedeniyle sınır kapısı açılamadığı kaydedilen raporda, Genelkurmay Başkanlığı'nın olay hakkında soruşturma başlattığı, İçişleri Bakanlığı'nın 3 müfettiş görevlendirdiği bildiriliyor.
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.