İşte MGK'dan çıkan sonuçlar
MGK Genel Sekreterliğince yapılan yazılı açıklama.
Millî Güvenlik Kurulu (MGK) Şubat ayı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi. Toplantıda terör örgütüyle mücadeleden Irak’taki son gelişmelere, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki hadiselerden Suriye’de devam eden şiddetin önlenmesine kadar birçok konu ele alındı.
Toplantının ardından MGK Genel Sekreterliği’nce yapılan yazılı açıklamada, toplantıda ülke güvenliğini ilgilendiren iç ve dış gelişmelerin ele alındığı bildirildi.
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN IRAK’IN KUZEYİNDEKİ MEVCUDİYETİ
Toplantıda, ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliğini, toplumun huzur ve güvenliğini hedef alan ve vatandaşlarımızın canına, malına, hak ve özgürlüklerine kasteden terörist eylemlere karşı güvenlik güçlerimizin ağır kış koşullarına rağmen fedakârca, etkin ve koordineli bir şekilde yürüttüğü mücadelenin görüşüldüğü bildirilerek, bu mücadelenin, önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla devam edeceği, öte yandan terörün istismar kaynaklarının kurutulması amacıyla yürütülen kapsamlı çabaların da demokrasiye, hukuk devleti ilkelerine ve evrensel değerlere bağlı olarak sürdürüleceği bir kere daha teyit edildi.
Bildiride, Irak’ın güvenlik ve istikrarına önem veren Türkiye’nin Irak’taki gelişmeleri yakından takip ettiği, öte yandan, bölücü terör örgütünün Irak’ın kuzeyindeki mevcudiyetinin sona erdirilmesi için somut adımlar atılması gerektiği de vurgulandı.
ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA’DAKİ GELİŞMELER
Ayrıca bildiride, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde meydana gelen gelişmeler ve özellikle Suriye’deki durumun kapsamlı biçimde ele alındığı ve bu bağlamda Mısır’da, Halk Meclisi ve Şura Konseyi seçimlerinin tamamlanması, Yemen’de erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştirilmesi ve Libya’da Ulusal Kongre seçimlerine ilişkin seçim yasasının kabulü suretiyle bu dost ve kardeş ülkelerde siyasi geçiş süreçlerinde kaydedilen ilerlemelerden duyulan memnuniyet ifade edildi.
SURİYE’DE DEVAM EDEN ŞİDDET VE TOPLU KIYIM EYLEMLERİ
Suriye’de devam eden şiddet, yıldırma ve toplu kıyım eylemlerine uluslararası toplumun seyirci kalmaması gerektiği vurgulanan bildiride, bu çerçevede Suriye halkının korunmasının ve insani yardım ulaştırılmasının önemi vurgulandı. Bu kapsamda ayrıca, uluslararası forumlarda meydana gelen gelişmelerin gözden geçirildiği ve BM Genel Kurulu’nun 16 Şubat 2012 tarihinde ezici bir çoğunlukla kabul ettiği karardan duyulan memnuniyet dile getirildi. Ayrıca, 24 Şubat tarihinde Tunus’ta gerçekleştirilen Suriye’nin Dostları Grubu toplantısının sonuçları değerlendirildiği de aktarıldı.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGELERİNDEKİ ÖĞRETMEN AÇIĞI
Yayınlanan bildiride, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmen açığının ele alındığı aktarılarak, çocuklarımıza daha kaliteli bir eğitim sağlanması için gereken ihtiyaçların değerlendirildiği de bildirildi.