İsmailağa ve Ensar artık protokolde
Yeni Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi...
“Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte resmi törenlerde devlet protokolüne ilişkin düzenlemeler yapıldı. 2012 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikte yapılan düzenleme ile bundan böyle, devlet protokolünde 18’inci sıra yandaş vakıf başkanlarına verildi. Yönetmelikte düzenleme ile ilgili, “Protokol listesinin 18 numaralı sırasına, ‘Kamu yararına çalışan dernek başkanları’ ibaresinden sonra gelmek üzere, ‘Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıf başkanları’ ibaresi eklenmiştir” denildi.
Bundan böyle, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), İlim Yayma Vakfı, yurtlarında onlarca çocuğun istismara uğradığı Ensar Vakfı, İsmailağa Cemaati’ne ait İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) gibi AKP'ye yakın vakıflarla, imam hatip vakıflarının başkanları protokolde temsil edilebilecek.
"KARMAŞA YAŞANABİLİR” UYARISI
Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile ilgili BirGün’den Hüseyin Şimşek'e konuşan Eğitim Sen Yüksek Öğrenim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Kabul edilemez bir düzenleme” dedi. Vergi muafiyeti tanınan 247 vakfın bulunduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun AKP ile yakın ilişkileriyle bilindiğini ifade eden Bozdoğan, şöyle devam etti: “Son dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile protokol imzalayan, vergi muafiyetine sahip vakıflar, önceden izin alma şartı olmadan maddi yardım toplama hakkına da sahiplerdi. Şimdi devlet kademesi ile eşitlenecek bir protokol düzenlemesi yapılmış. Protokol sırasında karmaşa yaşanabilir.”
"YENİ TÜRKİYE'NİN PROTOKOLÜ"
Devlet törenlerinin ve ulusal bayram protokollerinin kendi içerisinde bir mantığının olduğunu, yandaş vakıf başkanlarının bu protokole girmesinin AKP’nin yeni Türkiye’sinin protokolü olduğunu ifade eden Bozdoğan, “Atanmış ya da seçilmiş olan kamu görevlileri, parlamento temsilcileri veya yerel amirlerin var olduğu protokole 18’inci sıradan da olsa yandaşlar eklendi. Yurtlarda yaşanan istismar olayları başta olmak üzere birçok sıkıntıdan kaynaklı tartışmalar devam ederken bu vakıfların başkanlarının protokole dahil edilmesi çok yanlış bir uygulama” diye konuştu.