Ilgaz Kaymakamı Cahit Çelik'ten angarya!
Ilgaz Kaymakamı Cahit Çelik'ten kamu personeline "angarya" geri tepti.
16 Mayıs 2010 Pazar günü Yıldıztepe'de "çevre temizliği" etkinliğini resmi yazı ile daire kurum müdürlerine gönderen Çelik'in bu uygulaması büyük tepki topladı.
Kaymakam Çelik'in Ilgaz ilçesindeki daire, kurum müdürlerine gönderdiği 10 Mayıs 2010 tarihli yazıda “Ilgaz Belediye Başkanlığına ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ait otobüsler etkinliğe katılacakları götürüp getirmek üzere 16.05.2010 günü saat 10.30’da Hükümet Konağı önünde sürücüleri ile birlikte hazır bulunacaktır.” diyerek sözkonusu yazı öncesi İlçe Belediye Başkanı ve kurum müdürleriyle karşılıklı görüşerek mutabık kaldığı anlaşılıyor.
Kaymakam Çelik yazısında devamla “Etkinliğe bütün resmi dairelerde çalışan personelin daire amirleri nezaretinde katılacaklar …” diyerek, önce daire amirlerine daha sonra da bu kurumlarda çalışan memurlara aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmiyor.
EĞİTİM-SEN: HER TÜRLÜ
ANGARYA SON BULMALI!
Eğitim-Sen Çankırı İl Temsilcisi Nurcan Yanık, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak Ilgaz Kaymakamı Cahit Çelik'in bu talebini Anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu belirterek "Turistik mekanların önemini kendi tarihselliğinden çıkarıp sadece bir imaj sorunu olarak görmektedir. Bu açıdan kendisinin bu mekanlara sahip çıktığını göstermek için 'emrinde' olduğunu düşündüğü tüm kamu görevlilerinden bu etkinliğe katılmalarını ve bunu daire amirlerince denetlenmesini istemektedir. Oysa ki her kamu görevlisinin kanunla belirlenen yetki ve sorumlulukları vardır. Hukuk devletinin en önemli özelliği bu yasallık içerisinden bir denetim mekanizması oluşturabilmektir. Ilgaz kaymakamı Cahit Çelik de bu açıdan sınırsız yetkiye sahip değildir." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
HUKUKA AYKIRI BİR TALEP!
"Bir kaymakamın idarenin yasallığı ilkesinden hiçbir şey anlamamış olması ilginç ve kaygı vericidir. Kamu görevlilerine yönelik bu uygulama ile Anayasanın 18. maddesinde açıkça yasaklanmış olan angarya hayata geçirilmektedir. Kaymakamın sorumluluğunda olan bir hizmetin örgütlenmesinin de hukuksal sınırları vardır. İdarenin yaptığı her türlü eylem ve işlem hukuka uygun olmak zorundadır. Bu açıdan Çelik’in Anayasanın 50. maddesindeki 'Dinlenmek çalışanların hakkıdır.' ya da 18. maddesindeki 'hiç kimse zorla çalıştırılamaz.' hükümlerine aykırı hareket etmesi hukuka aykırıdır. Ayrıca bu etkinliğe kamu görevlilerinin katılımının olması için daire amirlerinin nezaretini isteyerek kamu görevlileri üzerinde zorlama ve baskı yaratmasının karşılığı görevi kötüye kullanmaktır. Bu etkinliğe katılmayan kamu görevlilerinin disiplin cezaları ile aba altından sopa göstererek tehdit etmek kabul edilemez.
Tarihi ve turistik mekanların korunması, bakımı ve geliştirilmesi için herkesin sorumluluk içerisinde hareket etmesi gerekmektedir. Ancak dairenin sorumluluğunu angarya uygulamalar üzerinden gerçekleştirmesi kabul edilemez bir durumdur. Kamu hizmetinin, kamu hukukunun, kamu yararının ne anlamına geldiğini bilmeyenlerin iktidarlarını bu şekilde kullanmak istemeleri bize tanıdık gelmektedir.
Eğitim-Sen bugüne kadar olduğu gibi bu tarz hukuka aykırı her türlü uygulama ile mücadele edecektir. Öğretmenlerin kendi işlerinin dışında yapmak zorunda bırakıldıkları işlerin sayısı günden güne artarken, esnek ve güvencesizi çalıştırılma biçimleri yaygınlaştırılırken şimdi de çevre temizliği kamu çalışanlarına mı yıkılmak istenmektedir?"
Fotoğraf 1: Ilgaz Kaymakamı Cahit Çelik. Fotoğraf 2: Kaymakam Çelik'in daire kurum müdürlerine gönderdiği yazı.