Ilgaz Doruk'taki milyarlık tesis 'elektrik parası'na yenik düştü!
30 yıl boyunca özlemi çekilen ve büyük uğraşlar sonucu Ilgaz Doruk Mevkii’ne 2015 yılı Şubat ayında kazandırılan telesiyej, iki gündür elde edilen gelirin "elektrik giderini" (!) karşılayamadığı gerekçesiyle hizmet dışı bırakıldı.
Çankırı Ilgaz Doruk Kayak Merkezi sömestr tatilinin son haftasında müşteri yokluğundan dolayı zarar ettiği gerekçesiyle kapatıldı. Kapatma kararının ikinci gününün Cumartesi'ye denk gelmesi ile birlikte Ilgaz'a gelen kayakseverler, Doruk'ta telesiyej hizmetinin verilmemesinden dolayı yaşadıkları mağduriyetin şaşkınlığı ile karşılaştıkları manzaraya tepki göstermeden edemediler.
Son sistem telesiyejin varlığına karşın elde edilen gelirin elektrik giderlerini karşılamadığı gerekçe gösterilerek hizmet dışı kalmasına kayakseverler "Devletimizin kış turizminin geliştirilmesi için bölgede harcama yaptığı 50 trilyonluk tesisi yerel yönetimin 'zarar ediyoruz' gerekçesiyle kapatmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. Bizlerin mağduriyeti ile birlikte otellerde ve kayak odalarında çalışan yaklaşık 20 personel de ne yapacağını şaşırmış durumda. Yetkililerden mevcut tesisin tekrar çalıştırılması için destek ve ilgi bekliyoruz" dediler.
ILGAZ BELEDİYE BAŞKANI ÖZTÜRK:
SORUN SADECE ELEKTRİK FATURASI DEĞİL
Yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk'e telefonla ulaştık. Başkan Öztürk "Doruk'ta hizmet veren telesiyej, sizlerin de dile getirdiği gibi 28 Ocak tarihi itibari ile hizmet dışı bırakıldı. Telesiyejin bazı parçaları aşındığı için taşınan yolcuların can güvenliğini tehlikeye atmama adına böylesi bir karar almak zorunda kaldım. Bununla birlikte sizlerin de belirttiği gibi elektrik sarfiyatımızı dahi karşılayamayan bir gelir tablosu ile karşı karşıyayız! Bunun yanısıra personel masrafı da işin üzerine binince altından kalkamayacağımız bir bütçe karşımıza çıkıyor!" dedi.
Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doruk'ta bugün telesiyej hizmetinin çalışmamasını sadece 'elektrik giderleri' başlığı altında da sınırlandıramam! Bölgenin 'sorun yumağı' olduğunu kabul etmemiz gerekir. Ve bu sorunlar yumağı da bugünün sorunu değil! Telesiyejin kurulduğu 2015 yılında plansız bir çalışma olmuş! Zamanın bürokratları ve de seçilmişleri bölge ile ilgili hiçbir plan yapmadan 'ben yaptım oldu' (!) zihniyetiyle telesiyejin monte işlemini yapmışlar ve düğmeye basıp çalıştırmakla işlerin bittiğini düşünmüşler! Milyarlarca liralık telesiyeji getirenler vatandaş için bir kafeterya, iki tuvaleti yapmayı akıl erdirememişler! Yıldıztepe'de vatandaşın hizmetine uygun kafeterya ve tuvaletler mevcutken orada yine vatandaşın can güvenliğini sağlayan jandarma timi ile AFAD personeli mevcut. Doruk'ta böylesi bir güvenlik sistemi oluşturamıyoruz çünkü afedersiniz vatandaşın WC ihtiyacını dahi göremiyoruz! Biz bu sorunları aşma adına Tarım Orman Bakanlığı'ndan bölge için yeni bir imar planı çıkarttık. Bununla birlikte altyapı eksikliklerini giderecek ödeneği de sağladık. Projeleri çizilmiş durumda olan eksikliklerin inşaasına baharla birlikte başlayacağız. Ben bölgeye gelerek dün, bugün ve yarınlarda mağduriyet yaşayan ve yaşayacak olan kayakseverlerden Ilgaz Belediye Başkanı olarak özür diliyorum. Ancak sizlerin aracılığıyla şu sözü vereyim; Önümüzdeki kış Ilgaz-Doruk mevcut eksikliklerini tamamlamış, vatandaşının can güvenliğini sağlayan yeni bir düzenle hizmet vermeye başlayacak."
ILGAZ'A GELENLER, KASTAMONU'YA TAŞINIYOR
Öte yandan, bölgeye kış turizmi için gelen vatandaşların, kayak ihtiyaçlarını Ilgaz'ın Kastamonu tarafına geçerek giderdikleri öğrenildi.
"TESİSİN ARIZALI OLDUĞU KESİNLİKLE YALAN"
Haberimizle ilgili olarak Derbent Otel Kayak Odası işletmecisi Mehmet Ustaoğlu yaşanan gelişmeleri ve Belediye Başkanı Mehmed Öztürk'ün açıklamasını değerlendirdi. Ustaoğlu şöyle dedi:
"Bu kapanma tamamen maksatlıdır. İşletmeciliğini yapan kurum üç yıldır buraya bir kuruşluk yatırım yapmamıştır. Yeni tesisi kiralayıp ömrü bitene kadar kullanıp atıl duruma getirmiştir. Bazı kişi ve kişilerin tuttuğu rapora göre aniden kapatmıştır. Madem bu kadar tehlikeliydi 20 gün neden çalıştırıldı? Vatandaşın vergisiyle alınan Çankırı ilinin özel idaresinin milyarlarca değerindeki snowtruc yakıtı ve elemanıyla birlikte bir aydır bu pistin ezilmesi ve diğer masrafları neden devlete yüklenmiştir? Elektrik parasının çıkmadığı söylenen tesis bir aydır neden çalıştırılmıştır ve eksik olan halka açık hizmetler üç yıl buyunca neden inşa edilmemiştir? Tesisin arızalı olduğu kesinlikle yalan ve yanlış bilgidir."