Gergedan 300 milyon TL çarptı
Dolandırıcılar, cinsel gücü artırdığı iddiasıyla radyo ve TV frekanslarına sızarak pazarladıkları Gergedan adlı sahte ilaçla 300 milyonluk vurgun yaptı.
Değeri 300 milyon lirayı bulan 'Gergedan' vurgunu Türkiye'nin gündemine oturdu. Cinsel gücü artırdığı iddia edilen Gergedan isimli ürünü pazarlayan organizasyon, 54 ilde radyo ve TV frekanslarına kaçak yollarla sızıp yayın yaptı. Bu yolla 2 yıl içinde 300 milyon liralık vurgun yapan çete, 800 binden fazla müşteriye ulaşmayı başardı. Özellikle kadınlarda 20 dakikada cinsel istek uyandırdığı iddia edilen "damla ürün" satış rekorları kırdı. Ürün sadece Türkiye değil Avrupa'da da 12 ülkede satılıyor. Ürünü kullanan bazı kişilerin hayatını kaybettiği, önemli bir kısmının da yaşadığı sıkıntılar nedeniyle soluğu hastanede aldığı öğrenildi.
MÜŞTERİLER İFŞA OLDU
Gergedan'la ilgili skandallar bununla da sınırlı kalmadı. Ürünü satın alan 800 bin kişinin adres bilgilerinden, cep telefonu numaralarına kadar tüm özel bilgileri, önce kaçak olarak faaliyet gösteren çağrı merkezlerine, ardından da internete düştü. Böylece sahte ilaç mağduru olan binlerce kişi ifşa edildi. Bu kişilerin mağduriyetlerine rağmen sosyal çevrelerinde rencide olmamak için yasal yolla haklarını arayamadıkları belirtiliyor.
KURUMLAR HAREKETE GEÇTİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) ekipleri konuyla ilgili olarak özel çalışmalar yürütüyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre bugüne kadar, Kahramanmaraş, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere 9 ilde 30'dan fazla kişi konuyla ilgili olarak gözaltına alındı.
ÖMER HOCA ASLINDA BİR REKLAM OYUNCUSU
Gergedan'ın kamuoyunda bu kadar meşhur olmasının arkasında ise frekansa sızma yoluyla gerçekleşen radyo reklamları yatıyor. Çete, özellikle İstanbul, Eskişehir, Kütahya, Bolu, Adana civarlarında, FM bandı 87.5-108.0 frekansları aralığında yayın yapan radyoların en az 10'unda aynı anda yayına başlıyor. Bunlar arasında çok ünlü radyolar da bulunuyor. Reklamlarda kendini şirketin sahibi olarak tanıtan Ömer Hoca isimli kişinin ise tamamen bir kurgu olduğu öğrenildi. İlginç şive ve söylemleriyle dikkat çeken bu kişinin şirketlerle reklam oyunculuğu sözleşmesi de bulunuyor. Türkiye'nin ilk özel radyolarından biri, hem konuyu yargıya taşıdı hem de Anadolu'da kaçak yayınlara karşı ihbar hattı kurdu.
SABAH'a konuşan Tarım ve Sağlık bakanlıklarından yetkililer, bu alanda yeraltında faaliyet gösteren 50'den fazla şirket tespit edildiğini doğruladı.