GELAL Çorap işçileri: Üretirken Avrupalı kazanırken Afrikalı olmak istemiyoruz

GELAL Çorap işçileri: Üretirken Avrupalı kazanırken Afrikalı olmak istemiyoruz

Şabanözü Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 12 yıldır faaliyette bulunan ve yaklaşık bin 400 işçinin çalıştığı GELAL Çorap Sanayi A.Ş. fabrikasında işveren, işçilerin sendikaya üye olmalarının önündeki en büyük engel, sendikaya göre; İşveren...

ŞABANÖZÜ Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 12 yıldır faaliyette bulunan ve yaklaşık bin 400 işçinin çalıştığı GELAL Çorap Sanayi A.Ş. fabrikasında işveren tarafından, işçilerin sendikaya üye olmalarını engelleniyor.

TÜRK-İŞ’e bağlı Teksif Sendikası Genel Başkan Danışmanı Bayram Erdoğan, Teşkilatlandırma Uzmanları İzzet Özbey ve Enes Zekai İlkdoğan bir yıla yakın bir süredir fabrikanın önünde işçileri sendikaya üye yapmak için çalışmalarını sürdürmekte.

GELAL Çorap fabrikasında çalışan yaklaşık bin 400 dolayındaki emekçi; Başta Çankırı Merkez olmak üzere, Şabanözü, Eldivan, Orta ve Ankara'nın Çubuk ilçesinden gelmekte. Fabrikada çalışanların toplamının yüzde 70'i dolaylarında kadın çalışan bulunmakta. İddialara göre fabrikada çalışanlara mobbing, şiddet, taciz ve baskıları olduğu belirtmekte.

Çok zor şartlar altında işe gidip-geldiklerini, bu yetmiyormuş gibi işyerinde de hakaret, baskı, insanlık dışı muamelelere maruz kalarak çalıştıklarını belirten işçiler tek çarelerinin sendikaya üye olmak olduğunu ancak buna da işveren vekillerinin müsaade etmediğini belirtirken; "Hepimiz sendikaya üye olmak istiyoruz ancak işveren vekillerimiz, müdürlerimiz ve diğer yetkililerimiz, başımızdaki sorumlular sendikaya gitmememiz için bizleri tehdit ediyorlar!" diyerek üzerlerindeki baskıyı anlatıyorlar.

Yaşanan olayın sadece parasal olmadığını belirten işçiler; "Buradaki kadın işçiler, yaşadıklarını sadece ve sadece işlerini kaybetmemek için anlatamıyorlar! Korktukları için hakaret ve baskılara boyun eğmiş durumdalar" şeklinde değerlendirmede bulunuyorlar.

SENDİKA FABRİKA ÖNÜNDE NÖBETTE

GELAL Çorap A.Ş. işletmesi işçilerinin çalışma şartlarını çok iyi bildiklerini, fabrikada işçilerin yasadışı ve insanlık dışı şartlarda çalışmaya mahkum edildiklerini belirten Teksif Sendikası yetkileri; bundan dolayı fabrika sendikalaşana kadar fabrikanın önünden ayrılamayacaklarını, bu ne kadar sürerse sürsün asla vazgeçmeyeceklerini belirttiler. Sendika yetkilisi Bayram Erdoğan; "Yaklaşık bir yıldır fabrikanın önündeyiz, daha ne kadar sürerse sürsün burada toplu iş sözleşmesi imzalanana ve işçi özgürlüğüne kavuşana kadar fabrikanın önünden asla ayrılmayacağız" dedi.

"FABRİKADA YAŞANAN BİRÇOK OLAYIN ÜSTÜ KAPATILIYOR"

Bir dünya markası olan Adidas Türkiye Ofisi yetkililerinin de bu fabrikada üretim yaptırırken Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, yasalar, hatta kendi markasının kurallarına dahi uyulmadığını belirten sendika yetkilisi Erdoğan; "Bu iddialarla ilgili olarak da gerekli girişimlerde bulunduk" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şabanözü GELAL Çorap A.Ş. fabrikasında Anayasamızın 51. maddesi ihlal edilmektedir. Türk Ceza Kanunu 118. maddesine göre suç işlenmektedir. Sizler aracılığı ile fabrika yetkililerini yasaların işçilere tanımış olduğu haklara saygılı olmaya davet ediyoruz. Çünkü geride bıraktığımız günlerde fabrika içerisinde yaşanan 'yemek zehirlenmesi' olayında mağdur olan onlarca emekçi hastanelere götürülmedi."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler