Fethiyeyi rahatlatan açıklama

Fethiye'yi rahatlatan açıklama

AFAD yaptığı açıklama ile bölge ile ilgili yaratılan tartışmalara son noktayı koydu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) 10 Haziran 2012 tarihinde Fethiye'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem sonrası tsunami söylentileri çıkması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. AFAD açıklamada bölgede tsunami riski oluşturacak fay hatlarının bulunmadığını ve tsunami yaratacak herhangi bir depremin beklenmediğini belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) yapılan yazılı açıklama şöyle;
 
"10 Haziran 2012 tarihinde Fethiye ilçesine 35 km. uzaklıkta meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem sonrası, bölgedeki deprem aktiviteleri AFAD Başkanlığı tarafından titizlikle takip edilmektedir. Buna göre; yaşanan 6 büyüklüğündeki depremden sonra, AFAD Başkanlığı Ulusal Gözlem İstasyonları'ndan elde edilen verilere göre; 10 Haziran tarihinde 135, 11 Haziran tarihinde 60, 12 Haziran tarihinde 22, 13 Haziran tarihinde 8, 14 Haziran tarihinde 6 adet olmak üzere Büyüklükleri 2 ile 3 arası 152 adet, 3 ile 4 arası 39 adet, 4 ile 5 arası 9 adet, 5 ile 6 arası 1 adet olmak üzere artçı depremler yaşanmıştır.
 
Deprem aktivitelerinden de anlaşılacağı üzere, artçı depremler büyük ölçüde azalmaktadır. Bölgede tsunami riski oluşturacak fay hatları bulunmamakta ve tsunami yaratacak herhangi bir deprem beklenmemektedir. Bölgenin deprem aktivitesi ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi AFAD Başkanlığı tarafından 7 gün 24 saat süreyle izlenmekte elde edilen bilgiler www.afad.gov.tr ve www.deprem.gov.tr adresinden yayınlanmaktadır."
 
KANDİLLİ'DEN "TSUNAMİ" AÇIKLAMASI
 
"Bilimsel kaynağı belirsiz, resmi ve yetkili kurumlarca yapılmayan açıklama ve bilgilendirmelerin vatandaşlarımız tarafından dikkate alınmaması önemle rica olunur"
 
"Merkezimiz tarafından depremin belirlenmesinin ardından yapılmış olan değerlendirmede, 10 Haziran 2012 Türkiye saati ile 15:44'te Ölüdeniz Açıkları (Fethiye-Akdeniz'de) meydana gelen ve aletsel büyüklüğü 6.0 olarak tespit edilmiş olan depremin herhangi bir tsunamiye sebep olmasının beklenmediği belirlenmiştir"
 
IŞIKARA: EVLERİNE GERİ DÖNSÜNLER
 
TÜRK Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Fethiye'de tsunami söylentisi nedeniyle evlerini boşaltanlara, geri dönmeleri tavsiyesinde bulundu. Ölüdeniz açıklarındaki depremin pazar günü olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Işıkara, "Depremi takip eden 1-2 saat içinde tsunami olsaydı olurdu. Şimdi 3-4 gün sonra tsunami diye bir şey olmaz. 'Deprem dede' olarak tavsiyem, evlerine geri dönsünler" dedi.
 
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kızılay'ın, 'Toplum liderlerini teşkilatlandırma projesi, afet zararlarını azaltma programı' kapsamında, Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen eğitimi seminerine katıldı. Kentte görev yapan din adamlarına, 'Depremden korunma bilinci' konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Işıkara, seminere verilen arada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
 
'3-4 GÜN SONRA TSUNAMİ OLMAZ'
 
Prof. Dr. Işıkara, Fethiye'de, tsunami söylentisi üzerine halkın evlerini boşaltıp yüksek rakımlı yerlere çıktığı yönündeki haberlere çok üzüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu:
 
"Tsunami bir büyük depremden sonra oluşur. 10 Haziran'da Fethiye'de deprem oldu. Bunu takip eden 1-2 saat içinde tsunami olsaydı olurdu. Olmadığı için mesele bitti. Şimdi 3-4 gün sonra tsunami diye bir şey olmaz. Tsunami yok, dreprem tehlikesi var. Vatandaşlarımıza, 'Deprem dede' olarak tavsiyem, evlerine geri dönsünler. Tsunami tehlikesi yok. Bir bilim adamı çıkıp, 'Tsunami tehlikesi var' demiş mi? Dolayısıyla itibar etmesinler. Niye rahatsız ediyorlar kendilerini?"
Toplumu rahatsız etmekten kazanç bekleyen insanlar olduğunu, bu tür toplumu rahatsız eden unsurlara halkın itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, 17 Ağustos depremini takip tüm depremlerde aynı şeylerin yaşandığını söyledi.
 
'SİLOPİ'DE MESELE BİTMEDİ'
 
Şınrak Silopi'de sabah meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremi de değerlendiren Prof. Dr. Işıkara, "Orada bana göre mesele bitmedi. Hasarlı evlere kimse girmesin. Tedbirli olsun oradaki vatandaşlar. Ben Güney'de doğup büyüyen bir insanım. Yazın dışarıya yatak atar yatardık. Dolayısıyla bir süre akşamları içeriye girmesinler. Çünkü artçı depremlerden ziyade, orası 2 defa 7'nin üzerinde depremlere sahne olmuş. Dolayısıyla biraz dikkat edelim" diye konuştu. (Kaynak: millliyet.com.tr-dha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler