Facianın meydana geldiği madende Murat Kurum detayı

Facianın meydana geldiği madende Murat Kurum detayı

Erzincan İliç’te Kanadalı altın maden şirketi SSR Mining ve Çalık Grubu bünyesinde bulunan Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde bugün 14:28 sıralarında toprak kayması meydana geldi.

İHBAR üzerine olay yerine çevre il ve ilçelerden çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Madende yer alan siyanürlü solüsyonun çevreye yayıldığı ifade edilirken meydana gelen göçüğün ardından 9 işçiye ulaşılamadığı öğrenildi.

Facianın meydana geldiği Çöpler Altın Madeni’ni uzmanların uyarılarına karşın sık sık kapasite artışlarıyla da gündeme geldi. Konuyla ilgili tartışmalar sürerken geçen yıl madende kapasite artışına gidildiği ve bunun onayının AKP İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde verildiği öğrenildi.

AKP’nin İBB Başkanlığı’na aday gösterilen Murat Kurum’un görev döneminde, 31 Aralık 2019 tarihinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2. Kapasite Artışı onay süreci başlatılmıştı. Bakanlığın internet sitesinden konuya ilişkin şu açıklama yapılmıştı:

"Erzincan il İliç, ilce Çöpler mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 847, 49729 ve 20067313 Ruhsat Nolu Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.

Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Erzincan Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur."

BAKANLIK KAYNAKLARI NE DEDİ

Bakanlık kaynakları Kurum'un sosyal medyada kasten hedef alındığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Erzincan İliç’teki madenin yanındaki toprak birikintisinin olduğu alanda yaşanan göçük, bilinçli bir Murat Kurum’a yönelik bir kampanyaya dönüştürülmeye çalışılmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili madenle alakalı tek sorumluluğu çevreye verdiği zararları denetlemektir. Dönemin Bakanı Murat Kurum’un, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın madenin işletilmesi ile kapasitesiyle hiçbir ilgisi yoktur. Üstelik Murat Kurum döneminde madenin çevreye verdiği zarar tespiti yapıldığında maden ocağına en üst düzeyden ceza kesilmiş, faaliyetleri durdurulmuştur."

KURUM SORU ÖNERGESİNE CEVABI

Kurum'un bakanlığı döneminde İliç'deki madenle ilgili TBMM'ye verilen soru önergesine yönelik cevabında çarpıcı ifadeler yer aldı.

CHP Elazığ milletvekili Gürsel Erol'un verdiği soru önergesinde şu dört soruya yer verildi:

1) Bakanlığınız, Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni sahasında büyük bir çevre felaketine neden olacak şekilde faaliyetlerine devam eden Anagold Madencilik firması ile İlgili idari bir inceleme yapmış mıdır, yapılmış ise incelemenin sonuçlan nedir?

2) 18 Kasım 2021 tarihinde Giresun Şebinkarahisar'da Nesko Madencilik firmasına ait madenin cevher zenginleştirme tesisinde kullanılan siyanür, atık depolama tesisindeki patlama sonrasında tesis yakınında dereye karışmış ve büyük bir çevre felaketi yaşanmıştı. Bakanlığınız, benzer bir felaketin yaşanmaması için Anagold firmasına ait Erzincan İliç Çöpler Alto Madeni sahasında ne gibi önlemler almıştır?

3) Bakanlığınızın, Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni sahasında yaşanacak olası bir çevre felaketine karşı acil eylem planı bulunmakta mıdır?

4) Bakanlığınız, Erzincan İliç Çöpler Alto Madeni sahasında siyanür ve sülfürik asit içeren kimyasalların buharlaştırarak atmosfere verilmesinden haberdar mıdır?

Murat Kurum tarafından sorulara verilen yanıtta madende her türlü denetimin yapıldı ifade edilerek "Alanda sızdırmazlığa ilişkin gerekli tedbirlerin alındığı tespit edildikten sonra atık depolama izni verilmiştir" denildi.

KURUM DÖNEMİNDE 3 KATINA ÇIKARILDI

Kazanın yaşandığı madenin kapasitesinin 3 katına çıkarılmasına ilişkin iznin Murat Kurum'un bakanlığı döneminde 2019 yılında verildiği de ortaya çıktı.

Ayrıca 2022 yılında madende gerçekleşen siyanür sızıntısından sonra alınan faaliyet durdurma kararının da kısa bir süre sonra kaldırıldığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler