EYT teklifi Komisyon'da kabul edildi
Milyonlarca yurttaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme muhalefetin, “Emeklilikte prime takılanlar yaratılıyor” eleştirisine rağmen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kademeli prim sistemiyle kabul edildi.
EMEKLİLİKTE Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde adım adım sona yaklaşılıyor. EYT'ye ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Yıllardır gündemden düşmeyen, milyonlarca kişinin gerçekleşmesi için mücadele verdiği ve 9 Eylül 1999'dan öncesi sigortalı olanların, prim gün sayısı ile yılını dolduranların emekli olabilmelerinin önünü açan EYT düzenlemesine ilişkin yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. EYT teklifinin Salı günü TBMM Genel Kurul gündemine alınacağı belirtildi.
Şubat ayında yasalaşması beklenen düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
KADEMELİ PRİM GÜNÜ ŞARTI
EYT'de tek bir prim günü yerine kademeli prim günü geçerli olacak. Buna göre, işe giriş yılına göre farklı prim günü şartı olacak. Başlangıç prim günü 5 bin olacak, 5 bin 975'e kadar yükselecek.
BAŞVURULAR NE ZAMAN YAPILACAK?
Başvurular, kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başlayacak. Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.
MAAŞLAR NE ZAMAN ÖDENECEK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bir an önce teklifi yasalaştırmak istediklerini söyleyen Erdoğan, "Emeklilikte yaşa takılanlar kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşlarımıza, ilk aylıkları Şubat ya da Mart gibi bağlanabilir" açıklamasını yaptı.
ELİTAŞ: EYT TEKLİFİ SALI GÜNÜ YASALAŞIR
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, komisyonda görüşmeleri tamamlanan EYT düzenlemesi hakkında, "Teklifin, gelecek salı günü Genel Kurulda görüşmelerine başlayacağız. Muhtemelen aynı gün yasalaştırırız" dedi.
MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ
Muhalefet ise AKP'nin bu teklifinin EYT sorununu ortadan kaldırmadığını dile getirdi. Teklifte getirilen kademeli prim sistemi nedeniyle emeklilikte prime takılanlar sorunu oluşacağını belirten muhalefet, teklifte 5 bin 975 güne kadar yükselen prim günü sayısını 5 bin gün ile sınırlandırılması ve 5 bin prim gün şartını sağlayanların emekli edilmesini istiyor. Muhalefet ayrıca 8 Eylül 1999 şartını da eleştiriyor ve bir gün ile EYT'yi kaçıranların 15 yıl daha çalışma zorunda kalacağına dikkat çekerek, düzenlemede 31 Aralık 1999 tarihinin baz alınmasını istedi. Muhalefetin bu tarihe ilişkin itirazının en büyük nedeni ise 1999 yılında yaşanan Düzce ve Marmara depremi nedeniyle yurttaşların sigorta başlangıcının geç yapılmış olması.
Muhalefet, staj yapanların da teklif kapsamına alınmasını istiyor. Muhalefet ayrıca intibak düzenlemesi de yapılması gerektiğini komisyon görüşmeleri sırasında savundu. Yüzde 30 olan aylık bağlama oranının yüzde 70'e yükseltilmesi gerektiği de muhalefetin önerileri arasında yer aldı. Muhalefet, 1999 öncesi aylık bağlama oranının yüzde 70 olduğunu anımsattı. Muhalefet eksik gördüğü bu kısımların düzeltilmesi için önergeler verdi ancak bu önergeler AKP ve MHP'li milletvekillerinin oyları ile reddedildi.