Ergenekon sanıkları seçilse bile...

Ergenekon sanıkları seçilse bile...

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı yaptığı son açıklama ile yeni bir tartışma yarattı.

Ergenekon ve Balyoz'dan tutuklu isimleri milletvekili seçtirerek hapisten kurtarma formülüne hükümet cephesinden önemli bir uyarı geldi. Kabinenin hukukçu üyelerinden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, CHP'nin Ergenekon sanıkları Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ı, MHP'nin ise emekli Korg. Engin Alan'ı aday göstermesinin hukuki kaos doğuracağını iddia etti. Yazıcı'ya göre, bu isimler milletvekili seçilseler bile mahkeme karar vermeden Meclis'e giremeyecek, bütün bunlar ise aslında bir planın parçası: "Yargı ve Parlamento karşı karşıya getirilmek isteniyor. 'Millet seçti ama bırakmıyorlar.' diyecekler. Bunu da dünya kamuoyuna taşıyacaklar."

Bakan Yazıcı, gündeme ilişkin yaptığı açıklamada; Yargılanan kişilere dokunulmazlık kazandırılmak istenmesinin etik bir davranış olmadığını belirten Hayati Yazıcı'ya göre, tutuklu isimleri tahliye amaçlı Meclis'e taşıma iradesi, yargılama faaliyetine müdahale anlamına gelir. Bu kişiler hakkındaki davaların, Anayasa'nın 14. maddesi ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) benzer maddeleri kapsamına giren suçlarla ilgili olduğuna dikkat çeken Yazıcı, şöyle devam etti: "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, hükümete karşı işlenen suçlar... Bunlar, Anayasa'nın 83'üncü madde hükmü dışında. Bir milletvekili ağır cezayı gerektiren bir suç nedeniyle suçüstü yakalanmışsa ya da seçimden önce başlanmak kaydıyla Anayasa'nın 14'üncü maddesi kapsamına giren bir suç nedeniyle hakkında soruşturma yürütülmekteyse, Meclis'in kararına gerek kalmadan, söz konusu milletvekili tutulabilecek, sorguya çekilebilecek, tutuklanabilecek ve yargılanabilecektir. Bu milletvekilleri belirtilen eylemleri nedeniyle dokunulmazlıktan yararlanamayacaklardır."

BDP'Lİ SEBAHAT TUNCEL'E MAHKEME KARAR VERDİ,
BURADA DA SON SÖZÜ YARGI SÖYLER

Devlet Bakanı Yazıcı, hakkında soruşturma yürütülen şüphelilerin milletvekili seçilmesi halinde, mevcut yasal düzenlemelere göre Meclis'in bu şüpheliler hakkında dokunulmazlıkla ilgili herhangi bir karar verme görevi bulunmadığını da söyledi. "Bu durumda, milletvekili seçilen tutuklu hakkında soruşturma ve kovuşturmanın niteliğine göre, ilgili yargı mercii Anayasa'nın 83'üncü maddesi uyarınca, tutuklama dahil uygun gördüğü kararları verebilecektir." değerlendirmesi yaptı. Bakan Hayati Yazıcı bu noktada, PKK terör örgütüne üye olmakla tutuklu olarak yargılanan Sebahat Tuncel'in bağımsız milletvekili seçilmesinden sonra yaşanan sürece atıfta bulundu: "Yargılamayı yapan mahkeme Tuncel'in yasama dokunulmazlığına sahip olduğu gerekçesiyle tahliyesine karar verdi. Başsavcılık karara itiraz etti. Sebahat Tuncel'e isnat edilen eylemin dokunulmazlık kapsamı dışında kaldığını, bu nedenle verilen kararın doğru olmadığını iddia etti. Yargılamayı yapan yerel mahkeme de, gerekçesini değiştirdi. Tutukluluğu gerektirecek durumun ortadan kalktığı gerekçesiyle bir tahliye kararı verdi."

Hangi suçlardan yargılanıyorlar?

Anayasa'nın 14. maddesi kapsamına giren bir suç nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen milletvekilleri dokunulmazlıktan yararlanamıyor. Bu madde kapsamında kalan suçlar ise TCK'da yer alıyor. Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak (madde 302), Anayasa'yı ihlal (madde 309), Yasama organına (TBMM) karşı suç (madde 311), Hükümete karşı suç (madde 312), Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyan (madde 313) ve Silahlı örgüt (madde 314) gibi suçlar bunlar arasında. CHP'den adaylığı konuşulan Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve MHP'den aday gösterilmesi beklenen Engin Alan'ın yargılandığı suçlar bu kapsama giriyor.

kaynak. zaman.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler