Emeklilik yaşı kaça yükseliyor?
Kademeli emeklilik sisteminde yaş sınırı getirilmesinde en son kararı Başbakan Erdoğan verecek.
Sosyal güvenlik açığındaki artış 'genç emeklileri' hedef tahtası yaptı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe sunumu sırasında "Dünyada emeklilik yaşının 48-49 olduğu başka bir ülke yok. Buna yönelik bir çalışmamız var” diyerek 2008'den sonra uygulamaya konulan kademeli emeklilikte de yaşın yükseleceğinin işaretini verdi.
Her ne kadar dün Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin ve bakanlığının gündeminde emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin bir çalışma olmadığını söylese de öğrendime göre sosyal güvenlikte açıkların azaltılması için, 1.10.2008 günü yürürlüğe giren ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun dördüncü yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tüm bakanlara iki toplantıda da sunum yaptı. Sunum sonrası da açıkların azaltılması için kademeli emeklilik yaşının 53’e veya 60’a çıkarılması gerektiği kararın da Başbakan'a ait olduğu sonucuyla toplantılar bitti.
Sosyal Güvenlik Reformu denilen bana göre deform olan, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1.10.2008 günü yürürlüğe girdi. Bu ay reformun dördüncü yılıydı ve Bakanlar Kurulunda dört yılda neler olduğu sunum ile görüşüldü.
AÇIKLAR DEVAM EDİYOR
2006 yılından beridir önce 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nı kapatıp yerine SGK’yı kurduk. Ardından, iptal süreçleri ile birlikte 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile daha geç emeklilik ve daha az emekli aylığı sistemi getirildi. Amaç Sosyal Güvenlik Sisteminin açıklarının Gayrisafi Milli Hasılanın yüzde 3 veya daha altına indirmekti. Şu anda açık GSYH’nın yüzde 4 ile 5’i arasında gidip gelmekte. (Not: Girmeye çalıştığımız AB’de açıklar GSYH’nin yüzde 16 ortalamasında olup, İskandinav ülkelerinde de yüzde 19 seviyesinde.) Anayasa’mıza göre de sosyal devletiz ve sosyal devletin en önemli göstergesi de sosyal güvenlik açıklarıdır. Açık ne kadar çoksa o kadar sosyal devlet oluruz.
53 AÇIĞI DURDURURMUŞ
Sosyal Güvenlik Reformu'nun 4. yılında açıkların durumu konusunda Bakan Faruk Çelik tüm Bakanlar Kuruluna sunum yaptı ve açıkların halen aynı durduğu yerde devam ettiğini ve ileriki yıllarda da artış göstereceğini ifade etti. Bunun üzerine diğer Bakanlar da açıkların nasıl düşürülebileceğini sorduklarında Bakan Çelik, halen 1999 ve 2002 yıllarında yapılan reformlarla 48 yaşında olanların emekli olduğunu bu yaşın 53’e çekilmesiyle açığın duracağını belirtti. Yani, halen 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 yaşlarında emekli olmayı bekleyenlerin emeklilik yaşının 53’e çıkarılmasını teklif etti. Çelik 53'te açığın duracağını, eğer 60 yaşından önce emekliliğin durması halinde ise 5 yıl sonra açığın tamamen kapanacağını söyledi. Diğer bakanlarda bu konuda çalışma yapılmasının yerinde olacağını ifade ettiler ama son söz Başbakan’da ve Başbakan daha bu konuda talimat vermedi. .
İŞVERENE İNDİRİM YAPILDI
Sosyal Güvenlik sisteminde açık var ve bu iki şekilde giderilebilir ya işverenden daha çok prim alarak ya da emeklilere daha az para verip, daha geç emekli ederek. Reform (!) ile emeklilere daha az para verip, daha geç emekliliği seçtik ama aynı yasa ile getirilen teşviklerle işverenlerin ödedikleri primleri de yüzde 25 azalttık. Yani, fakirden zengine gelir aktardık. Şimdi samimiyet testine gelelim, madem açık vardı neden işverenlerin ödediği primlerde yüzde 25 indirim yaptık. Hadi gelin cevabını verin.
kaynak: ali tezel - haberturk.com