Ekrem İmamoğlu FETÖ kampüsünü geri aldı

Ekrem İmamoğlu FETÖ kampüsünü geri aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı KİPTAŞ, geçmiş yönetim tarafından, Başakşehir’de sosyal donatı alanı olarak kullandırılması gerekirken bir vakfa tahsis edilerek özel eğitim kurumu olarak hizmet veren alanın hukuk mücadelesini kazandı.

MAYIS 2013'te AKP'li İBB döneminde İBB iştiraki KİPTAŞ tarafından, bir şirkete "restoran, kafeterya, oyun ve sosyal donatı alanları (hediyelik eşya, kiokslar, büfe) ve otopark alanı" olarak kullanılmak üzere kiraya verilmesine rağmen sözleşmeye aykırı bir şekilde "eğitim kurumu" olarak kullanıldığı tespit edildi. Üstelik bu alan, o dönemdeki mevzuata göre ihale ile kiralanması gerekirken, doğrudan söz konusu şirkete kiralandı.

AT ÇİFTLİĞİ OLARAK BİLE KİRALANDI

Odotv'den Oğuz Ok'un haberine göre; Başakşehir'de bulunan 21 bin metrekarelik alana zaman içinde çok sayıda yapı ve tesisler eklendi ve kullanım amacı ve iznine aykırı olarak özel eğitim kurumu olarak hizmet verildi. İçindeki bir tesisi de at çiftliği olarak kiraladılar. Deyim yerindeyse kamuya açık olması gereken bir alanda keyiflerince yıllarca at koşturdular. Son olarak bu alan yine bir özel eğitim kurumu tarafından kullanılıyordu.

HUKUK MÜCADELESİ DÖRT YIL SÜRDÜ

AKP, 2019'da İBB'yi kaybedince KİPTAŞ 4 Aralık 2019’da Delil Tespit davası açtı. Ancak dava 30 Aralık 2019’da mahkeme tarafından reddedildi. 17 Ocak 2020’de sözleşmeye aykırılık tespitine istinaden ihtarname çekildi. 10 Mart 2020’de söz konusu kiracı, "Talepler hukuksuz" diye yanıt verdi.

Sosyal tesis olarak ruhsatlandırılmış olmasına rağmen, yerinde okul kullanımına ilişkin ilave spor alanları yapıldığı gözlemlenen alan için bu defa "kira sözleşmesinin feshi ve tahliye" için 30 Mart 2020’de dava açıldı. Mahkemece davanın kabulü ile 11 Kasım 2020’de tahliye kararı çıktı. Davalı taraf bir üst mahkeme olan istinafa başvurmasına rağmen, istinaf talepleri kesin olarak 13 Mart 2024’te reddedildi ve dava KİPTAŞ lehine sonuçlanarak kesinleşti.

TAHLİYE İŞLEMLERİ SIRASINDA DUVARLARI KIRDILAR, KABLOLARI SÖKTÜLER

KİPTAŞ'ın yeni yönetimi tarafından dört yıldır sürdürülen hukuk mücadelesi sonunda bahsedilen alanda 31 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla tahliye işlemlerine başladı.

Ancak, tahliye sürecinde yaşananlar 'pes' dedirtti. Mahkeme kararının ardından icra yoluyla tahliye kararı uygulanırken, hukuku kullanarak hukuk dışı yollarla, sürecin her aşaması zora sokulduğu öğrenildi. Taşınmaz haldeki malları dahi taşımak için sürekli icraya itirazda bulunuldu. Duvarlar kırıldı, kablolar söküldü ki kullanılmasın diye.

DAHA ÖNCE HAKAN ŞÜKÜR'E VERDİLER

İBB tarafından hangi amaçla kullanılacağı belirlenen Başakşehir’deki bu alanda eski KİPTAŞ yönetimi tarafından ilk başta bu yapının FETÖ’nün özel okulu olarak kullanılmasına göz yumuldu. Yapının ilk işletmecisi FETÖ firarisi Hakan Şükür idi. Ardından ise FETÖ el çektirildiğinde yapı bu kez belli bir cemaate hizmet edecek okul olarak, Petek Özel Eğitim Kurumları olarak kullandırıldı.

2017 anayasa değişikliği referandumu döneminde binaya Erdoğan afişleri asıldı. O dönem söz konusu bina Akdeniz Güvenlik şirketinin İstanbul binası olarak kullanılıyordu.

Akdeniz Güvenlik ise eski AKP Milletvekili Reşat Petek'in yeğeni Necmettin Şimşek’e ait...

AKDENİZ GÜVENLİK'E ODATV DİKKAT ÇEKTİ

Akdeniz Güvenlik firmasına ilk kez Odatv dikkat çekmişti.

31 Mart 2015’te İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde kendilerine avukat süsü veren teröristler, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit ettiler. Adliye baskını sonrasında Odatv, Akdeniz Güvenlik’e dikkat çekerek şöyle yazdı:

“Avukat kimlikleri üzerinde bir cip bulunuyor. Avukatlar adliye içerisindeki güvenlikten geçerken bu kimliklerini okutuyorlar ve bu sayede o kişinin avukat olup olmadığı ortaya çıkıyor. Yani 31 Mart’ta adliyedeki özel güvenlikler, savcıyı rehin alanların kimliklerini okutmasını isteselerdi, sahtecilik ortaya çıkacak ve o isimlerin avukat olmadığı ortaya çıkacaktı. Bu yolla Savcı Kiraz’ın öldürülmesinin önüne de geçecekti.”

Savcı Selim Kiraz’ın öldürüldüğü Çağlayan Adliyesi’nin güvenliğini de Akdeniz Güvenlik sağlıyordu ve cinayet sonrasında buradaki güvenlik zaafiyeti o dönem çokça tartışıldı.

İMAMOĞLU KONUŞMA YAPTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mahkeme kararıyla geri alınan eğitim kampüsünün önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.

İmamoğlu; "İstanbul muhafızlığının ne olduğunu, bu işin halkın onurunu, namusunu, hakkını, hukukunu, malını korumak olduğunu bu millete adım adım yaşatacağız ve bu kötü niyetli insanlara da göstereceğiz. Bu memleketin üstüne çöktükleri varlıklarını, bu milletin üstüne çöktükleri mülklerini korumaya, muhafızlığını yapmaya devam edeceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler