E-posta adresi nüfus cüzdanında
‘Anaposta Projesi’ kapsamında, her çocuğun doğar doğmaz
nüfus cüzdanında yazılı olan bir posta adresine sahip olacağını bildirildi...
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, “yerli arama motoru” kurulmasına yönelik çalışmaları 2010 yılında tamamlamayı hedeflediklerini ve “Anaposta Projesi” kapsamında, her çocuğun doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı olan bir posta adresine sahip olacağını bildirdi.
BTK Başkanı Acarer, “Youtube” ve “Google” başta olmak üzere mevcut tüm arama motorlarının yabancı kaynaklı olduğunu hatırlatarak, “Bu nedenle, şu andaki internet yoluyla yapılan her türlü haberleşme yabancı ülkelere gidiyor, oralardan geri geliyor. İşin bu açıdan bir güvenlik tarafı var” dedi. Mevcut yabancı arama motorlarının Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini, ülke hassasiyetlerine zaman zaman duyarsız kaldığını ifade eden Acarer, Türkçe karakterlerden kaynaklanan sıkıntılar da yaşandığını dile getirdi. Acarer, şunları kaydetti:
“Yerli arama motorunun kurulmasına yönelik çalışmaları 2010 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Çalışmalarımızı, üniversitelerin yanı sıra işletmecilerle birlikte sürdürüyoruz. Yerli arama motorunun Türkiye'nin yanı sıra Türk cumhuriyetleri ile İslam ülkelerinde de çok tutulacağını ve bu ülkelerin bizim arama motorumuza çok daha fazla güveneceğini düşünüyorum.”
E-POSTA ADRESLERİ NÜFUS CÜZDANINA YAZILACAK
Yerli arama motoru kurulması çalışmaları kapsamında “Anaposta Projesi”ni de yürüttüklerini anlatan Acarer, şöyle konuştu: “Proje kapsamında, 70 milyon vatandaşımızın her birine 10 GB mail kotası olan bir elektronik posta adresi verilebilecek. Her çocuk doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı olan bir posta adresine sahip olacak. 70 milyon kişinin TC kimlik numarası eşleşmesi seviyesinde kullanılabileceği bir mobil ağ sağlanmış olacaktır. Yahoo, Hotmail, Gmail gibi yabancı ve güvenli olmayan posta adresleri ve ağları kullanılmamış olacak. İslam ülkeleri ile Türk cumhuriyetleri, Türkiye'nin posta altyapısını tercih edeceklerinden, uluslararası büyük bir ağ ve internet haberleşme ortamı sağlanmış olacak.”
Projenin yazılım altyapısının tamamlandığına ve test uygulamalarının başlatıldığına dikkati çeken Acarer, “Bu ölçekte geliştirilecek bir projenin uygulamaya sunulması ve ulusal bir e-posta altyapısının kurulması, teknik, ekonomik ve soysal açıdan ülkemize büyük prestij ve kazanımlar sağlayacak” dedi.
YOUTUBE'DAN TÜRKÇE VERSİYON İSTENDİ
Youtube internet sitesine erişimin 17 Ocak 2008'de Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesinin kararıyla “Atatürk'le ilgili özel bir kanun” nedeniyle engellendiğini hatırlatan Acarer, söz konusu engellemenin kaldırılması için Youtube yetkilileri ile pek çok görüşme yapıldığını söyledi. Görüşmelerden 3'üne Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığını ifade eden Acarer, “Bu görüşmelerde, Türkiye'ye özgü, Türkçe bir versiyon geliştirmesi gibi çok makul öneriler getirildi. Son görüşmenin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen, Youtube'dan ses seda çıkmadı. Youtube'un bu konuda adım atmasını, çözüm önerisi getirmesini bekliyoruz” diye konuştu. Acarer, Youtube'un 22 ülke için o ülkelerin dilinde özel versiyonlar geliştirdiğini de kaydetti. (kaynak: bugun.com.tr)