Dünyanın gözü Çankırı'da
Çankırı’da özel bir firmanın işlettiği 5 bin yıllık tuz mağarası, büyüleyici güzelliğiyle dünya basınının ilgi odağı oldu.
Gölcüklü fotoğraf sanatçısı Melih Sular’ın National Geographic Traveller dergisinin yarışması için gönderdiği fotoğraflar, dünya basınının gözünü Çankırı’daki tuz mağarasına çevirdi. Ankara’ya 135 km uzaklıktaki Çankırı’da 5 bin yıllık tarihi bulunan tuz mağarasının turistik bir maden ocağına dönüştürüldüğü ve dünyanın birçok ülkesinden turist çekmeye başladığı öğrenildi.
400 metre yerin altında
1979’da yapılan ilk bilimsel çalışmalar sonrası Milattan önce (M.Ö) 3000 yılından beri kullanıldığı tespit edilen madenin, ilk kez Hitit uygarlığı tarafından keşfedildiği belirtiliyor. Hititler’in ilkel aletler ve elleriyle ortaya çıkardığı kaya tuzu madeninin o tarihten bu yana kullanıldığının belirtildiği haberde, yaşına rağmen halen yılda 500 ton tuz çıkartılabilen bir yapısı olduğuna da vurgu yapılıyor. Halen 1 milyon tondan fazla maden kapasitesine sahip mağaranın uzun koridorlardan oluştuğu, en dip noktasının yerin 400 metre altında olduğu ve içerisinde tuzların çözünüp çökelti haline gelmesini sağlayan bir yeraltı gölüne de sahip olduğu belirtildi.
Avrupa’da örneği çok az
Büyük mağaralardan oluşan maden dışarıda hava 33 derece iken bile serin ve 15 derece seviyesinde sıcaklığa sahip. Yüzde 90 saf tuz oranına sahip olduğu söylenen madende, kaya tuzlarının döşenen demiryolu üzerinden vagonlarla yüzeye çıkartıldığı belirtiliyor. Çıkartılan kaya tuzunun sofralık tuz üretimi ve hediyelik eşya yapımında kullanılıyor. Bu tür mağaralar Avrupa’da parmakla sayılacak kadar az.
Bugün Daily Mail'de çıkan yazı: Dışardan bakınca Çankırı'da ilginç bir şey yok ama...
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.