Dünya şokta! Fransa’da korkunç saldırı: En az 84 kişi hayatını kaybetti
Bastille Günü kutlamalarının yapıldığı Fransa'nın Nice kentinde, bir kamyon kalabalığın içine daldı. Ölü sayısı 84'e yükseldi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dünyayı şoke eden olayın "terör saldırısı" olduğunu duyurdu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dünyayı şoke eden dehşetin "terör saldırısı" olduğunu duyurdu. Ülkede olağanüstü hâl 3 ay daha uzatıldı. Saldırı, Fransa'nın güvenlik gerekçesiyle Türkiye misyonlarınca düzenlenen Fransa Milli Gün kutlamalarını iptal etmesinden sadece iki gün sonra yaşandı.
Fransa, güneydeki Nice kentinde düzenlenen 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarına yönelik terör saldırısıyla sarsıldı. Meşhur Promenade Des Anglais Caddesi'nde kutlamalar sürerken, yerel saatle 23.00 sularında bir kamyon kalabalığın arasına daldı.
Kamyonun sürücüsünün daha sonra aracından inerek elinde silahla rastgele ateş açtığı öne sürüldü. Bu iddia henüz doğrulanmış değil.
Dehşet anları esnasında, kalabalığın arasında bulunan çok sayıda insanın canını kurtarmak için denize atladığı belirtildi.
Sürücü vurularak öldürülürken, aracın içinde çok sayıda silah ve bomba bulundu.
Yerel Nice Matin gazetesi ise polisin etkisiz hale getirdiği saldırganın 31 yaşında ve Tunus kökenli olduğunu yazdı. Gazete, saldırganın Nice kentinde yaşadığını belirtti.
Uluslararası ajanslar, olayda en az 84 kişinin öldüğünü, 18’inin durumu kritik 50 kişinin yalandığını duyuruyor. Ölü sayısının artmasından endişe duyuluyor.
Nice’in bağlı olduğu Alpes-Maritimes Bölgesi Başkanı ve Milletvekili Eric Ciotti, saldırıda kullanılan kamyonun kiralık olduğunu açıkladı.
AFP’nin haberine göre; Savcu Jean-Michel Pretre, kamyonun kalabalığa dalıp 2 kilometre boyunca ilerlediğini açıkladı.
Ajanslar, sokak boyunca cesetlerin görüldüğü fotoğraflar geçti.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, saldırının “terör tabiatlı” olduğunu söyleyerek, ülkedeki olağanüstü hâl durumunu 3 ay daha uzattı.
‘EVDEN DIŞARI ÇIKMAYIN’ UYARISI
Fransa, geçen Kasım ayında 130 kişinin öldüğü çok sayıda insanın yaralandığı Paris saldırılarının ardından alarm durumuna geçmişti.
Ülkede olağanüstü hâl durumunun 26 Temmuz’da sona ermesi bekleniyordu.
Saldırıda hayatını kaybedenler arasında çocukların da bulunduğunu belirten Hollande, “Fransa İslamcı terörün tehdidi altında” dedi.
Henüz saldırıyı üstlenen bir örgüt olmadı.
İçişleri Bakanı Pierre-Henry Brandet, rehine krizinin yaşandığı yönündeki ilk haberleri yalanlarken, kamyonun etkisiz hale getirildiğini söyledi.
Brandet, yetkililerin saldırganın tek başına hareket edip etmediğini araştırdığını duyurdu.
Olay kentte büyük paniğe neden oldu. Polis anons yaparak kent sakinlerine gerekmedikçe evlerinden çıkmama uyarısında bulundu.
Alpes Maritime Bölge Valisi Adolphe Colrat, beyaz renkli bir ağır vasıtanın 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarına katılan kalabalığın arasına dalarak katliam yapan şoförün polis tarafından vurulup etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.
Saldırganın olay yerinden ancak 100 metre uzaklaşabildiğini belirten Vali Colrat, kamyonda ikinci bir saldırganın olma ihtimalinin de bulunduğu ve soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.
TÜRKİYE’DEKİ KUTLAMALARI İPTAL ETMİŞLERDİ
Fransa, 13 Temmuz ve 14 Temmuz’da Türkiye’deki misyonlarınca düzenlenecek Fransa Milli Günü kutlamalarını güvenlik endişesiyle iptal etmişti. Ardından Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu’nun ikinci bir emre kadar kapalı olacağı açıklanmıştı.
Fransa Başkonsolosu Muriel Domenach konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Birbirleriyle uygun düşen bilgiler, Türkiye'deki 14 Temmuz kutlamalarına yönelik ciddi bir tehdit unsurunu ortaya koymaktadır. Bu çerçevede ve önlem amaçlı Türk yetkili mercileri ile irtibat halinde, tıpkı yarın Ankara ve İzmir'de olduğu gibi, bu akşam İstanbul'da yapılacak olan 14 Temmuz kutlamalarını iptal etme kararı almış bulunmaktayız” demişti.
sozcu.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı‘nın haberine göre; Fransızların resepsiyon iptaline karar vermesinde IŞİD'den gelen tehditler etkili oldu. Fransa, edindiği ihbarları Türk güvenlik güçleriyle paylaştı. Türk tarafından da benzer ihbarlar alınınca, Büyükelçilik Paris'le temasa geçti. Saldırı ihtimalinin “çok güçlü” görülmesi nedeniyle, risk alınmamasına ve resepsiyonların bu yıl için iptal edilmesine karar verildi.
FRANSA DAHA ÖNCE IŞİD SALDIRISINA HEDEF OLMUŞ
Fransa’nın başkenti Paris, 13 Kasım 2015’te benzer bir saldırıya hedef olmuştu. Bataclan Konser Salonu ve Stad de France yakınları dahil farklı noktalara düzenlenen eş zamanlı saldırılarda 130 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti.
Aynı yılın 7 Ocak günü de Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofisine saldırı düzenlenmişti. Olayda derginin çok sayıda çalışanının da aralarında bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırganlar kendilerini El Kaide’nin Yemen koluna ait olarak tanımlamıştı.
İki gün sonra 9 Ocak’ta bir koşer markete saldırı düzenlendi. Rehine krizinin yaşandığı olayda markete eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, Amedy Coulibaly adlı saldırgan öldürülürken, operasyon sırasısnda 4 rehine hayatını kaybetmişti.