David Selçuk'un ağzından Türkiye Rekoru uçuşu
Bayramören'den havalanarak 232 km'lik Türkiye rekoru uçuşunu gerçekleştiren
David Selçuk Erkek, Sözcü18.com'dan Vedat Beki'ye konuştu.
17 Temmuz 2010 Pazar günü saat 12.50'de Bayramören'de kuzey uçuş pistinde başlayarak aynı gün 19.50'de Ankara - Polatlı Uzunbey köyünde sonlanan 232 km'lik tarihi uçuş ve Bayramören'le ilgili düşünceleri aktaran pilot David Selçuk Erkek "Bayramören ilçe meydanında artık kendimizi Bayramörenli gibi hissediyoruz" dedi.
232 km'lik Türkiye rekorunun gerçekleştiği o uçuş ve rekorun sahibi yamaç paraşütçüsü David Selçuk Erkek'in ağzından "rekor uçuşla" ilgili detaylar.
TÜRKİYE REKORUNU GETİREN UÇUŞ
"Bayramören hem coğrafyası, hem de hava koşullarıyla son iki yıldır gözdemiz olan bir uçuş bölgesi. Özellikle Ilgaz dağları, Bayramören'in Araç ilçesi yönündeki ormanlık bölgeleri ve Çerkeş'in güneyindeki Işık Dağı eşsiz manzaralar sunarak bu bölgede yapılan uçuşların inanılmaz keyifli olmasını sağlıyor. Ancak bunların yanında, Bayramören'i gözdemiz yapan, ilçe halkının bizi sahiplenmeleri ve yerel yönetiminin her alandaki destekleri. İlçe meydanında artık kendimizi Bayramörenli gibi hissediyoruz. Belediye Başkanımız o kadar yakın alaka ile desteklerini sunuyor ki, havacılık alanında teknik değerlendirmelere kendisi ile girebiliyoruz.
Bu eşsiz özellikleriyle bizi kendine çeken Bayramören, 17 Temmuz 2010 sabahı da aracımızın varış noktası oldu. Bayramören'e varmadan havanın güzelliği sebebi ile acayip bir heyecan sarmıştı hepimizi. Kalkış pistine vardığımızda Tahsin Bey ve Belediye Başkanımız Ahmet Özen karşıladı bizleri. Hava çok iyi bir uçuş vaadettiği için hızla hazırlandık ve saat 12:50 civarında ayaklarım yerden kesildi. İlk birkaç dönüş sonrası buluta doğru yükselmeye başladım ve dakikalar sonra Bayramören artık 1400 metre altımdaydı. Havadaki diğer pilotlar olan Yurdaer Etike, Hilmi İnce, Özay Zorlu, Yasemin Yılmaz ve Savaş Kıroğlu ile beraber rotamızda süzülmeye başladık. Hepimizin hedefi Ankara'nın batısından geçerek uzun ve zevkli bir uçuş çıkarmaktı. Kilometreleri katettikçe bazı pilotlar indiler ve 75.km'ye geldiğimizde havada sadece ben kalmıştım.
Yamaç paraşütü ile mesafe uçmanın sırrı olan termikler (yükselen sıcak hava akımları), Ankara'nın Kazan ilçesine ulaştığımda kuvvetlenmeye ve sıklaşmaya başladı. Bu noktadan sonra rekor ihtimali aklımda kuvvetlenmeye başladı. Takip eden saatlerde devam eden olumlu hava koşulları ile beraber saat 19:50'de indiğimde GPS'im 232km'yi gösteriyordu. Ankara'nın Polatlı ilçesine bağlı Uzunbey köyüne indiğimde etrafımı saran insanlar anlattıklarıma inanmakta zorluk çekiyorlardı. Ancak konuya hemen adapte olup Türkiye'de bir Türk tarafından yapılmış en uzun uçuşun önemli bir parçası olmaktan memnuniyet duydular."
Uçuş sonrası yaşadıklarını da büyük bir heyecanla aktaran Erkek "Bu arada Türk halkının misafirperverliği hemen kendini gösterdi ve kendimi bir evde, sofrada yemek yerken ve uçuşumu keyifle ev halkına anlatırken buldum. Beni sofaralarına davet eden ve Polatlı'ya kadar beni götüren Abdi beye ve ailesine teşekkür ediyorum." dedi.
YENİ REKORLAR GELECEKTİR
Yaptığı uçuşlarla bugüne kadar iki kez Türkiye rekoru kıran David Selçuk Erkek, Bayramören'den gerçekleştirdiği son uçuşuyla 3'üncü rekorunu gerçekleştirirken hocasını da unutmuyor ve "Uçuşlarımda başarı yakalamamda katkılarının çok olduğuna inandığım eğitmenim Muharrem Kılıç'a, desteklerini hep hissettiğim aileme, uçuş ateşini aldığım ODTU Havacılık Topluluğuna teşekkürlerimi iletmek istiyorum." diyor.
Sözlerini "Çok güzel bir coğrafya ve gerekli hava koşullarına sahip bir ülkemiz var. Türkiye'de uçulacak en uzun mesafe 232 km ile sınırlı değil. Yeni rekorlar gelecektir. Ben de uçuşlarıma devam edeceğim." şeklinde tamamlayan David Selçuk Erkek'e bundan sonraki uçuşlarından Avrupa rekorları da beklediğimizi ifade ederek başarı dileklerimizi sunuyoruz.
Şimdi isterseniz gelin 232 km'lik Türkiye rekorunu elinde bulunduran David Selçuk Erkek'le ilgili bilgileri sizlerle paylaşalım.
PİLOT HAKKINDA
Doğum Tarihi: 30.12.1981
Doğum Yeri: İngiltere
Lise: İzmir Bornova Anadolu Lisesi
Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi - Makina Mühendisliği Bölümü
Meslek/İşi: Arçelik Çamaşır Makinası / AR-GE Mühendisi
Yamaç Paraşütü Geçmişi (kendi dilinden)
Ortaokul yıllarından beri hayalini kurduğum yamaç paraşütü ile ODTU Havacılık Topluluğunda tanıştım. İlk uçuşumu 29 Ekim 2000'de Ankara'daki eğitim tepemiz Racon'da yaptım. ODTU'de yamaç paraşütü yapan bir öğrenci topluluğu olmasa başka bir üniversiteyi seçerdim. Benim için bu hedef o derecede önemliydi. 2 yıl "öğrenci pilot" olarak eğitimlere katıldıktan sonra, 4 yıl ODTU Havacılık Topluluğunda eğitmenlik yaptım. Bu sürede, diğer eğitmen arkadaşlarla beraber, en az 300 kişinin ilk uçuşlarını yaptırdık. Eğitim verdiğimiz zamanlar dışında ise uzun mesafe konusunda çalışmalara başladım. İlk yaptığım mesafe uçuşu 2003 yılında İzmir-Bozdağ'da 29 km idi. Ve o uçuşla beraber hedefimi belirlemiş oldum. Mesafe uçuşunda iyi dereceler çıkarmak. Takip eden yıllar mesafe rekorları gelmeye başladı. Çok yakın arkadaşım ve ODTU pilotlarından Egemen Bilge ile beraber 2005 yılında 110 km, 2006 yılında 184 km uçarak rekoru genişletmiş olduk. 2006 yılında kırdığımız rekor 2009 yılında, tam bir boynuz kulağı geçer örneği yaşanarak, öğrencilerimizden olan Basat Okay tarafından 191 km'lik uçuşla kırıldı.