Çankırı'ya Japon sermayesi
Tüney'de gerçekleştirilecek yatırım yaklaşık 500 milyon dolar düzeyinde.
Japon Sumitomo Rubber Industries Firması, Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik A.Ş ile iş ortaklığı çerçevesinde yaklaşık 500 milyon dolar değerinde bir yatırımla Çankırı'ya üretim tesisi kuracak.
2013 yılında başlayacak inşaatın 2014-15 gibi tamamlanması planlanırken, yatırım tutarının yaklaşık 500 milyon dolar olacağı kaydedildi. Şirket, büyüyen Türkiye pazarının yanı sıra çevresindeki gelişmekte olan ülkelere ve Avrupa’ya satışları da gündemine alırken, yatırım, Sumitomo Rubber’ın Türkiye’de ilk üretimi olacak. Halen Avrupa ve Orta Doğu’ya yönelik olarak çoğunlukla Japonya’dan ithalat yapılıyor.
500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Bugün Ankara'da gerçekleşen son toplantıya başkanlık eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Japon Sumitomo Rubber Industries firması yetkilileri ile Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz biraraya geldi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı'nın da katıldığı törenle, Japonya'nın ilk yerel lastik üreticisi Sumitomo Rubber Industries (Sumitomo Rubber) Firması Başkan ve CEO'su Ikuji Ikeda ile Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik AŞ (AKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, yaklaşık 500 milyon dolar değerinde üretim tesisinin Çankırı'ya kurulması için protokol imzaladı.
Çağlayan, Rixos Otel'deki törendeki konuşmasında, yatırımın çok doğru zamanda yapıldığını, dünya ekonomisinin ciddi bir krizden geçtiği dönemde, yeni teşvik sisteminin açıklandığı bir ortamda bu yatırımın önemli olduğunu kaydetti. Bakan Çağlayan, "Türkiye, dünyanın şu anda en güvenilir 13. yatırım yapılabilir ülkesi" dedi.
2 bin kişiye iş imkanı
Abdülkadir Özcan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, 516 milyon dolar bir yatırımla faaliyete girecek olan fabrikada 2 bin kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Fabrikanın en geç iki yıl içinde üretime geçmesini planlıyoruz" dedi.
Ikeda, yakın bir gelecekte Toyota ve Honda gibi firmalara da ürün teslimi gerçekleştirme düşüncesinde olduklarını söyledi.
Ikuji Ikeda, Çankırı'ya kurulacak tesisin 2015 yılı Haziran ayında üretime başlamasının planlandığını belirterek, 2 yıl içinde günlük 30 bin lastiğe, 2017 yılına kadar da 10 milyon adet üretimin hedeflendiğini kaydetti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japon firmaların Türkiye'ye ilgisinin giderek arttığını belirterek, Japonya ile serbest ticaret anlaşması başlatma müzakerelerinin gündemde olduğunu kaydetti.
Çağlayan; "Japonya ile işbirliğimizi her alanda arttırmaya kararlıyız. Japon ekonomisi şu anda içinde bulunduğu durgunluktan kendilerine en güvenli çıkış olarak Türkiye'yi seçmiş olmaları son derece önemli" dedi.
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.