Metin YILMAZ
Çankırılı 'Kore şehitleri'...
25 Haziran 1950’de Kuzey Kore, Güney’e saldırınca, tüm dünyayı etkileyecek ve tarihe “Kore Savaşı” olarak geçecek savaş patlak verdi. Birleşmiş Milletlerin yaptığı çağrı, “Türkiye'nin de içinde bulunduğu durum dikkate alınarak…” TBMM'nin 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda kabul edildi. 25 Temmuz 1950'de alınan kararla da; Genelkurmay Başkanlığı Kore'ye gönderilmek üzere; bir komutanlık karargâhıyla, üç piyade taburundan ve gerekli yardımcı birliklerden meydana gelen bir tugay ile 241. Piyade Alayını görevlendirdi.
Yurdun çeşitli yörelerinde bulunan birliklerden oluşturulan tugayın komutanlığına Tuğgeneral Tahsin Yazıcı, kurmay başkanlığına Yarbay Selahattin Tokay, 241. Piyade Alay Komutanlığına Albay Celal Dora atandı. ABD'nin öncülüğünde Kuzey Kore’ye ve onu destekleyen Çin yönetimine karşı başlatılan seferberlik sonrasında Kore’de görevlendirilmek üzere bir “Birleşmiş Milletler Ordusu” kuruldu. Birleşmiş Milletler Ordusunda Türkiye de dahil 18 Batılı ülkenin silahlı kuvvetlerinden birlik sevk edildi. Henüz NATO’ya üye olmayan Türkiye, ABD’den sonra Kore’ye kara kuvveti göndermeye karar veren ilk ülke olurken 259 subay, 22 sivil ve askeri memur, 395 astsubay, 4414 erden oluşan toplam 5090 personellik kafile 21 günlük bir yolculuktan sonra 16 Ekim 1950’de Kore’ye ulaştı.
Koreliler, savaşa katılan her birliğe bir isim veriyordu. Türk Tugayı’na da 'Kutup Yıldızı' adını taktılar. Kutup Yıldızı, 18 Kasım’da cepheye hareket etti. Türk askerinin savaş boyu gösterdiği kahramanlık ve fedakârlık Kutup Yıldızı'nı Kore halkının gözünde büyük bir minnet sembolü haline getirdi.
29 Kasım 1950’de meydana gelen Kunuri Muharebelerinde Türk Tugayı, 8. ABD Ordusunun Çin kuvvetleri tarafından kuşatılmasına engel olarak, onu çok büyük bir felaketten kurtardı ama bunun için çok ağır bir bedel ödedi. Türk askeri mevcudunun önemli bir kısmını muharebe alanında kaybetti. Kunuri Muharebesi’nde 12 subay, 7 astsubay, 199 erbaş ve er olmak üzere toplam 218 askerimiz şehit oldu, 455 askerimiz de yaralandı. Kore Savaşı 1953’e kadar devam etti ve kesin bir sonuca ulaşamadan sona erdi. Türk askeri Kore’ye asker gönderen diğer ülkelerle birlikte bölgeden çekilerek ülkeye döndü. Türkiye, 1952’de NATO’ya üye oldu.
Kore Savaşı’nın, Çankırı açısından iki önemli özelliği vardır:
Birincisi, bu savaşın komutanlarından Celal Dora, Çankırı Piyade Okulunda görevli iken Kore’ye gönderilmiştir. Celal Dora, Mayıs 1950’de Trakya’da Yunan ve Bulgar sınırında Alay Komutanı olarak bulunduğu 268. Hudut Alayının lağvedilmesi sonrasında tayin edildiği Çankırı’da, 1950 yılı Ağustos ayında Çankırı Piyade Okulu Talimname Kurul Başkanı iken 16-17 Ağustos gecesi gönderilen bir telgrafla Kore Tugayı 241nci Alay Komutanlığı'na atanmıştır.
İkincisi de Kore Savaşında 27 Çankırılı asker şehit düşmüş, 34 Çankırılı asker gazi olmuş, Buğday Pazarı Mahallesinden Mehmet oğlu İbrahim de kaybolmuştur. Kendi topraklarından binlerce kilometre uzakta şehit düşen, Çankırılı Kore şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.
PUSAN ŞEHİTLİĞİNDE YATAN ÇANKIRILI 27 KORE ŞEHİDİMİZ:
1- İbrahim Ak (Çavuş)
2-Ömer Çoğalan (Çavuş)
3-Yusuf Karaaslan (Çavuş)
4-Bekir Barut (Onbaşı)
5-Necip Eren (Onbaşı)
6-Hidayet Akpınar (Er)
7-Abdullah Çakır (Er)
8-Satılmış Çatalkaya (Er)
9-Şaban Çepel (Er)
10-Mustafa Çetinkaya (Er)
11-Hasan Çiğdem (Er)
12-Ahmet Ecevit (Er)
13-Hüseyin Kadım (Er)
14-İlyas Kahveci (Er)
15-Mehmet Kara (Er)
16-İbrahim Karatekin (Er)
17-Kadir Kelleci (Er)
18-İsmail Ören- (Er,)
19-Mehmet Sönmez (Er)
20-Sadık Taşcı (Er)
21-İsmail Topal (Er)
22-Haydar Topuz (Er)
23-Halil Uzun (Er)
24-Mehmet Solmaz (Er)
25-Bekir Şahin (Er)
26- Abdurrahman Eşit (Piyade Başçavuş)
27-Sebahattin Oskay