Çankırı'da "ŞED Kuşanma" da neyin nesi?
Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "şed kuşanma" törenine tepkiler çığ gibi.
Çankırı'da bugün başlayan "Ahilik Haftası" kutlamaları beraberinde önemli bir tartışmayı da gündeme taşıdı.
Hafta etkinlikleri çerçevesinde bugünkü programda yer alan "ŞED kuşanma tiyatro gösterisi" ve "Yılın Ahisine Şed kuşatması" programı bazı çevrelerde "Bu da nereden çıktı? Eski köye yeni adet mi geliyor?" şeklinde benzer soruların sorulmasına neden oldu.
ŞED KUŞATMA KIRŞEHİR'E AİT
Konuyla ilgili olarak düşüncelerini aldığımız yılların Başağa'sı Arif Astarlıoğlu "Yıllardır yaren geleneğinin yaşatılması yönünde yapılan çalışmaların içerisinde bulundum. Başağalık koltuğunda uzun yıllar oturdum. Çankırı'da yaren geleneği içerisinde 'şed kuşanma' gibi bir gelenek yok. Şed kuşanma işi Kırşehir'e ait bir gelenek. Kültür Bakanlığı da bu geleneği Kırşehir adına tescilledi. Ancak Çankırı'mızda Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde son iki yıldır yapılan kutlamalara böylesi bir seremoni dahil edilmekte. Yaren konusunda uzman kişilerin de bu duruma tepkileri mevcut. Umarım kısa süre içerisinde böylesi bir hatadan dönülür" dedi. Başağa Astarlıoğlu "Yaren kültürünün önemli isimlerinden Orhan Özkan'ın çok daha geniş açıklama yapmasını bekliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
İBRAHİM ZENCİRCİ KÖŞESİNDEN SORDU
Sözcü18'in önemli kalemlerinden İbrahim Zencirci de bugün kaleme aldığı “Ahi Gitmiş, Yâran’ı Kalmış Bergüzar" başlıklı yazısında;