Çankırı'da bombalı saldırıda şehit olanlar adına 'şehitler anıtı'
1999 yılında dönemin Çankırı Valisi Ayhan Çevik’e düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan vatandaşlar adına bir 'şehitler anıtı' yapıldı. Anıtın açılışına başta Vali M. Fırat Taşolar olmak üzere Çankırı protokolü katıldı.
ÇANKIRI halkı, 1999 yılında dönemin Çankırı Valisi Ayhan Çevik’e düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan vatandaşlar adına bir 'şehitler anıtı' yapıldı. Anıtın açılışı için olayın gerçekleştiği Cumhuriyet Mahallesi’nde düzenlenen törende; başta merhum gazi Vali Ayhan Çevik ile saldırıda şehit olan polis memuru Nurettin Cinsoy, öğrenci Emrah Ersoy ve Fatma Dönmez ile esnaf Alpay Evirgen anısına Çankırı Belediyesi tarafından alana yaptırılan Şehitler Anıtı'nın açılışı da yapıldı.
Programa Vali Mustafa Fırat Taşolar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Büyük, Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Harun Çiftçi, Çankırı Baro Başkanı Av. Mustafa Deniz, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunan kalabalık, İstiklal Marşı okuduktan sonra şehitler için dua etti.
"HEDEF; TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN DÜRÜST, AHLAKLI VE MÜCADELECİ TEMSİLİYDİ"
Törende kısa bir konuşma yapan Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, 5 Mart 1999 tarihinde dönemin Çankırı Valisi Ayhan Çevik'e, beraberindekilere ve Çankırı halkına düzenlenen bombalı saldırının yüreklere kor ateş gibi düştüğünü belirterek, "Hedefe konulan sadece Vali Ayhan Çevik değildi; Türkiye Cumhuriyeti’nin dürüst, ahlaklı ve mücadeleci temsiliydi." dedi.
BAŞKAN ESEN, TERÖR SALDIRISINI KINADI
Başkan Esen, konuşmasında merhum gazi Vali Ayhan Çevik ile saldırıda şehit olan polis memuru Nurettin Cinsoy, öğrenci Emrah Ersoy ve Fatma Dönmez ile esnaf Alpay Evirgen’i rahmet ve minnetle andı. Esen, "Çankırı tarihinde bu olay öncesinde ve sonrasında görülmemiş terör saldırısını bir kez daha kınıyorum." diye konuştu.
"ŞEHİTLERİN AZİZ HATIRASI İÇİN ŞEHİTLİK ANITI YAPILDI"
Esen, 26 yıl önce yaşanan elim saldırıda yaşanılanları diri tutmak, şehitlerimizin ve gazilerimizin hatıralarını gelecek nesillere aktarmak için onların anısına yakışır bir anıt yaptırdıklarını söyledi. Anıttaki figürleri anlatan Esen, "Bu anıt tasarlanırken öncelikle meydan formunu koruduk. Zeminde bu hain saldırıyı temsil eden siyah bir form oluşturduk. Form içerisine o anı temsil eden taşlar yerleştirdik. Zeminden ay yıldızlı bayrağımızın hilal formu bembeyaz yükselmektedir. Bu da yeniden doğuşun, kurtuluş mücadelemizin, birlik ve beraberliğimizin simgesidir." dedi.
"YILDIZDAN ÇIKAN BEŞ SÜTUN ŞEHİTLERİMİZİ TEMSİL EDİYOR"
Anıtımızın beş köşesinden çıkan sütunlar ise başta Merhum Gazi Valimiz Ayhan Çevik ve diğer şehitlerimizi temsil etmektedir. Sütunların yıldıza bakan kısımlarında ise her bir şehidimizin ismi yer almaktadır.
"HİÇBİR ZAMAN UNUTTURMAYACAĞIZ!"
Esen, konuşmasını "Çankırı halkı olarak burada yaşananları hiçbir zaman unutmadık, unutturmayacağız. Allah halkımıza, milletimize böyle acıları bir daha yaşatmasın." sözleri ile bitirdi.
SALDIRININ EN YAKIN TANIĞI O GÜNÜ ANLATTI
Vali Ayhan Çevik'in o dönem makam aracının şoförlüğünü yapan saldırıda ağır yaralanan Muammer Altınsoy, yapılan röportajda hain saldırıyı anlattı. Altınsoy "Sabah saat 08:20 gibi evden çıkıp bu alana geldiğimizde patlama oldu. Hayatımda 17 ayım gitti ve şehitlerin olduğunu ben çok geç öğrenebildim. Şu an o günü canlı canlı yaşayan tek kişiyim. Şehitlerimize ve Çankırı’mıza yakışır bir anıt olmuş. Belediye Başkanımıza bu konuda çok çok teşekkür ediyorum. Hiç olmazsa insanlar buradan geçerken ne olduğunu bilir, dua eder, hatırlar. Başkanımıza emeğinden dolayı tekrar teşekkür ediyorum." dedi.
Törene katılan şehit ailelerine Başkan Esen tarafından ay-yıldız filografi Türk bayrağı plaket verildi.
"ŞEHİTLER ANITI" İLE İLGİLİ VEDAT BEKİ'NİN YORUMU
Açılışı yapılan "Şehitler Anıtı" tamam... Projeyle ilgili ortaya koyacağım eleştiri yukarıdaki fotoğraf karesi!
Böylesi bir anıta 'Çankırı Belediyesi / 2025' tabelası çok daha küçük bir şekilde monte edilebilirdi! Anıtın kaidesine konulan 'tabela' çok mu çok abartılmış! Öylesine abartılmış ki, tabelayı gören 'şehitler anıtı' görselinden ziyade 'nerede olduğunun' şaşkınlığını yaşıyordur!
Sahi biz(ler) neden böyleyiz?
Umarım 'kaide' ile ilgili değişiklik en kısa sürede 'olması gereken boyutlara' dönüşür... (VB)

