'Bay Sızıntı'dan itiraf
Hangi kişi ve kurumlara kadar uzandılar?
ABD'de istihbarat servislerinin milyonlarca vatandaşın telefon ve internet faaliyetlerini izlediğini kamuoyuna sızdıran eski CIA çalışan Edward Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun Çin'i de yıllardır takip altında tuttuğunu öne sürdü.
ABD istihbaratının, tüm dünyada milyonlarca kişinin internet ve telefon kayıtlarını izlediğini ortaya çıkaran eski Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) çalışanı Edward Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) kayıtlarının Hong Kong ve Çin'deki kişi ve kurumlara kadar uzandığını söyledi.
Snowden, "South China Morning Post" gazetesine verdiği özel demeçte, NSA'nın 2009 yılından bu yana Hong Kong ve Çin'in bilgisayar sistemlerine girdiğini ancak Çin askeri sistemine ilişkin bilgi içeren hiçbir belgeye rastlanmadığını belirtti.
Hedeflerden birinin de Çin üniversiteleri, resmi kurumları, iş adamları ve öğrenciler olduğunu söyleyen Snowden, bu iki ülkedeki yüzlerce hedefin yanı sıra küresel çapta 61 binden fazla bilgiyi ele geçirme operasyonu yapıldığına inandığını kaydetti.
'HAİN DEĞİLİM'
NSA'nın milyonlarca internet kullanıcısını izleyebildiği "Prism" adlı programın varlığını basına açıklayan Snowden, adaletten kaçmadığını, yaşanan suçu ortaya koymak için Hong Kong'da olduğunu kaydetti. "Ne hainim ne de kahraman. Amerikalıyım" diyen Snowden, "Burada kalıp ABD hükümetiyle mahkemede mücadele etmek istiyorum" diye konuştu.
'AMACIMIZ HALKI KORUMAK'
Senato'da ifade veren NSA Başkanı General Keith Alexander, takip programının Amerikalıları korumak için olduğunu ve bugüne kadar birçok terör saldırısının engellenmesini sağladığını söyledi. "Herhangi birşey saklamıyoruz" diyen Alexander, söz konusu internet takibi ile ilgili daha fazla şeffaf olma taraftarı olduğunu, ancak basına yansıyan bilgilerin ulusal güvenlik için potansiyel hasara neden olabileceğini kaydetti.
1984 SATIŞLARI PATLADI
NSA'nın izleme skandalıyla bir kez daha gündeme gelen "Büyük Birader" kavramı, ilk olarak yazar George Orwell'in 1945'te yazdığı "1984" adlı kitabında yer almıştı. Orwell, "Büyük Birader"le yurttaşlarını sürekli olarak izleyen, enformasyon, tarih, dil ve haberleri istediği biçimde çarpıtarak sunan bir "devlet" yapılanmasını kast ediyordu.
NSA skandalının ortaya çıkmasının ardından, "1984"' tekrar yok satmaya başladı. Alışveriş sitesi Amazon'un satış listesinde 13074'üncü sırada olan kitap bir anda 193'üncü sıraya çıktı.
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.