Başkan Esen: Çankırı Merkez yeniden planlanmalı
Deprem bölgesine 'inceleme/gözlem' amaçlı ziyarette bulunan Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, "Önümüzdeki süreçte Çankırı'nın böylesi bir depremden olabildiğince az hasarla çıkabilmesi için gereken neyse yapılacak" dedi.
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremler tüm ülkeyi yasa boğarken, bölgedeki 10 il'de yaşanılan felaket ve acının boyutu beklenmedik düzeylerde seyrederken, ülkenin ve sokaktaki sade vatandaşın öncelikli gündem maddesi "yaşadığım konut depreme ne kadar dayanıklı?" sorusunu beraberinde getirdi.
1'inci derece 'deprem bölgesi'nde bulunan Çankırı'da, bölgeye özgü 2 fay hattı mevcut. Bunlardan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın 7 ve üzeri deprem üretme olasılığı yüksek. Çankırı bölgesinin 'büyük deprem üretme özelliği' yüzdesi 88 yılda 1. Bu hesap üzerinden gidecek olursak 1944 yılında Çerkeş ilçesinde meydana gelen büyük depremi baz aldığımızda önümüzde 88'e kalan süre en iyi ihtimalle sadece ve sadece 9 yıl.
BAŞKAN ESEN: ÇANKIRI MERKEZ YENİDEN PLANLANMALI
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan depremin yaralarını ulusça sarmanın gayretinde olduğumuz şu günlerde Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen deprem bölgesine 'inceleme' gezisine çıktı. Bölgede çalışan belediye personeline moral-motivasyonla birlikte kişisel deneyimlerine de katkı sağlama düşüncesiyle gerçekleştirdiği ziyaretiyle ilgili olarak Başkan Esen; "Başta belediye başkanları ile, belediye meclis üyeleri ve müteahhitlerimizin bölgeye gelerek yerinde gözlem-inceleme yapması şart" diyerek sözlerine başladı.
Başkan Esen halen bölgede ve biz kendisine Diyarbakır-Adıyaman karayolunda seyir halindeyken ulaştık. Kendisinden bölgedeki izlenimlerini aktarmasını istedik. Başkan Esen kısa başlıklar halinde şunları ifade etti:
- Öncelikli olarak depremin yaşandığı alan çok büyük! Gördüklerim karşısında şaşkınlık yaşamadım dersen 'yalan' olur... Bölgede büyük bir enkaz ve beraberinde gelen acı var... Bu acıları da devlet ve millet olarak saracağımıza inanıyorum.
- Yaşanılan bu felaketten çıkartacağımız önemli dersler de mevcut! Halen bölgede 50 civarında belediye personelimiz bulunmakta. Bu ekibin bir bölümü arama-kurtarma çalışmalarına katkı sağlarken diğer bir bölümü de kendi branşları doğrultusunda çalışmalara katılıyorlar. Bu sürecin Çankırı'da yaptığımız belediye hizmetlerine yeni bir bakış açısı kazandıracağını düşünüyorum.
- Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Çankırı'mızda öncelikli olarak bundan böyle bina yapımında 'sismik izolatör' kullanımını zorunlu hale getirebiliriz.
- Çankırı Merkez'de halen yürürlükteki 'kat sayısı'nı olması gereken yere çekme konusunda kararlılık göstereceğimin bilinmesini isterim.
- Belediye olarak bugüne kadar 'inşaat ruhsatları' ve 'imar planları' konusunda takındığım tavrı 'sert' bulanların bugün ülkenin karşılaştığı 'deprem felaketi' karşısında şapkalarını önlerine alarak 'bir kez daha' durum değerlendirmesi yapmalarını ve ısrarcılığımızın nedenlerinde haklılığımızı onaylamalarını bekliyorum.
- Çok daha önemlisi; Yaşadığımız Çankırı şehri ile ilgili çok geniş kapsamlı bilimsel ve akademik bir çalışma gerçekleştirerek yeni bir Çankırı dizayn etme ihtiyacımızın olduğunu görüyor ve olabildiğince en erkeninden kolları sıvayarak bugün yaşadığımız acıların tekrarına yol vermeyecek çözümler üreterek el birliğiyle hem kendi geleceğimizi hem de evlatlarımızın geleceğini 'teminat' altına almalıyız. Bunun için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Şayet gerekliyse ki 'gerekli' olduğunu düşünüyorum Çankırı'nın merkezini, zemini daha sağlam olan bir bölgeye taşımalıyız.