'Ayağınıza kadar geldik' diyen kayyıma: Paranı da al git, satılmış köpek
10'uncu gününe giren Kilimli direnişinde açlık greviyle başlayan isyan giderek büyüyor.
Cumhuriyet gazetesinden Muhammed Özmen'in haberine göre; Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 85 işçinin, seslerini duyurabilmek için 18 Mayıs’ta çalıştıkları kömür ocağına girerek başlattığı açlık grevi 10'uncu gününde. Geçen 9 günde 60 işçi sağlık sorunları nedeniyle grevi bırakırken 25 işçi direnişini sürdürüyor. İşçilerin madendeki açlık grevi devam ederken, işçi ailelerinin ve direnişi destekleyenlerin dışarıdaki bekleyişleri de sürüyor. Madencilerin eşleri ve çocukları içerideki yakınlarının sağlık durumundan endişe duyuyor.
HAYATİ TEHLİKELERİ VAR, AİLELER TEDİRGİN
Aileler ve diğer işçilerin kömür ocağına 50 metre uzaklıkta beklemesi polis tarafından engellenerek barikatlar ocağa 1 kilometre mesafeye kuruldu. İşçi yakınları duruma tepki göstererek, polisin tutumunun direnişlerini kırmaya yönelik olduğunu belirtti. İşçiler, direnişlerine yapılabilecek müdahalelere karşı önceki gün maden ocağının ağzında çıkışa 20 metre kala göçük oluşturdu. Tavandaki malzemeyi çıkaran işçiler, düşen taş parçalarıyla barikat oluşturdu. Madenciler, havalandırma ve acil durumlar için oluşturdukları delikten dışarıyla irtibat sağlayabiliyorlar.
Direnişe dışarıdan destek veren madenciler, ocağın girişindeki göçüğün madene giriş yolunu tamamen kapatacağını söyleyerek içeride acil müdahale gerektirecek bir durumda ulaşımın sağlanamayacağını ifade etti. İçerideki arkadaşlarının hayati tehlikesinin bulunduğunu söyleyen madenciler, geri dönüşü olmayacak sonuçlarla karşılaşmadan işçilerin haklarının verilerek eylemin sona erdirilmesi gerektiğini dile getirdi.
'PARANI DA AL GİT'
Valiliğin ücretlerin bir bölümünü vermeyi teklif ettiği madenciler, haklarının tamamını almadıkları sürece eylemlerine son vermeyeceklerini söylediler. Valiliğin teklifi ikna etmeye yetmeyince ocağa gelen kayyım heyeti işçilerle görüştü. Madenci aileleri ve işçilerin bulunduğu alana gelen heyet tepkiyle karşılandı. 'Arkadaşlar bizim size tebliğimiz bu' diyen kayyım heyetinin, 'Ayağınıza kadar geldik' çıkışının ardından haklarını alamayan madenciler, 'boşuna konuşuyorsunuz, konuştukça batıyorsunuz' sözleriyle yanıt verdi. Maden işçilerinden biri, 'paranı da al git, kimse senin paranı istemiyor' şeklinde isyanını kayyım heyetine yöneltmesinin ardından heyetten ses çıkmadığı dikkat çekti. Kalabalık grubun 'yuh' çektiği sırada gruptan bir madencinin 'satılmış köpek' diyerek bağırması da kameralara yansıdı. Grup daha sonra isyanını şu sözlerle sürdürdü: Alın o paraları da yiyin, adam orada petrolü sattı niye durdurmadın? Yazıklar olsun...
Gelen tepkilerin ardından kayyım heyeti işçi ve işçi yakınlarının toplandığı alandan ayrıldı.
'MADENCİ EYLEMİNDE İLK KEZ TOMA GÖRDÜM'
Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 16 yıldır madenci olan İlhan Acar, madenci eyleminde ilk kez TOMA gördüğünü söyleyerek "Bu direnişin de Yeniçeltik'teki direniş gibi zaferle biteceğinden korkuyorlar. Bazı fonlarla işçilere para teklifinde bulunarak eylemi kırmak istediler. Bu olaya çok üzüldük, keşke görmeseydim. Biz bu ülkenin işçileri olarak ülkemizi seven insanlarız. Burada hem dışarıda bekleyenlerin hem de içeridekilerin psikolojisi bozulmuş durumda" dedi.
POLİS, KAMERALARIN ÖNÜNDE ŞEKERLİ SU GÖNDERİYOR
Direnen işçileri ziyaret etmek için ocağa gelen CHP Milletvekili Veli Ağbaba'nın 'işçilere şekerli su verilmiyor' demesi kamuoyunda ses getirmişti. Olayın duyulmasından sonra, işçilere şekerli su gönderilmesinin görüntüleri, Vali'nin talimatıyla ocak ağzına alınan Anadolu Ajansı muhabirlerine verildi.
GAZETECİLER İÇİN BARİKAT YIKILDI
Duruma tepki gösteren madenci yakınları, basının direnişi kamuoyuna doğru yansıtmadığını ifade etti. İşçi yakınları tek bir ajansın içeriye alınmasına sinirlenerek polislerle bir süre tartıştıktan sonra ilk barikatı aşıp gazetecileri ocak ağzına kadar girmesini sağladı.