İsmail YILMAZ
AVBİS
Zurnanın zırt dediği yer değimi ne kadar doğrudur bilemiyorum ancak değimin anlamı doğru ise ülkemiz avcıları kısa adı AVBİS olan Avlak Yönetimi Bilgi Sistemi ile maalesef zırt dediği yere gelmekle kalmamış çoktan bu yer geçilmiştir. Yaklaşık 3 senedir Sözcü 18 aracılığı ile Genel ve Devlet avlakları ile bu avlaklarda kotalı sisteme geçilerek yapılacak avcılıktan bunun biz avcılara yaşatacağı güçlüklerden bahsedip durdum. "Bana değmeyen yılan bin yıl değil istediği kadar yaşasın" diyenlerin hiç sesi çıkmaz iken maalesef artık yumurtanın ucu gözükmüştür. Geçtiğimiz 3-4 av döneminde pilot uygulamanın başlatıldığı Çankırı ilindeki kotalı avcılık artık 2013-2014 av dönemi ile birlikte bütün ülke geneline uygulanmış durumda. AVBİS hakkında edinebildiğim bilgileri sadeleştirerek sizlere aktarmaya çalışacağım;
Öncelikle bu sistemin her bir avlaktaki avlanacak av hayvanı miktarı ile avcı sayısını örtüştürmeyi hedefliyor diyebiliriz. Bu sisteme göre 2016 yılına kadar belirlenmemiş genel avlak, devlet avlağı, örnek ve özel avlak kalmayacak ve bu avlaklar dışında avcılık yapılamayacaktır. Avlaklara ait kotalar bölge müdürlüklerinin web sayfalarında ve www.milliparklar.gov.tr internet adresinden yayınlanarak her bir avlakta avlağın büyüklüğü ve avlanacak türün özellikleri dikkate alınarak 100-250 ha alanda bir avcı avlanacak şekilde avlağa girecek günlük avlanma limitleri ise MAK kararında belirtilen sayılar olacak ve haftanın her günü avlanmanın serbest olması öngörülmektedir.
Kotaları ve kuralları belirlenen genel ve devlet avlaklarından il geneli avlanma izin kartı alan avcı ildeki her bir avlakta en fazla toplam 12 gün, ülke geneli avlanma izin kartı alan avcı ise ülke genelindeki her bir avlakta en fazla toplam 6 gün olmak üzere şube müdürlüklerince belirlenecek gün sayısınca avlandırılması düşünülmektedir. Yani biz Çankırı avcısı gibi tek bir ördek avlağınız varsa sadece 12 av günü avlanacak diğer zamanda sümüğünüzü çekerek ördekleri sadece izleyebileceksiniz. Yine her bir genel ve devlet avlağında bir gün için en fazla toplamda bir kanatlı ve bir memeli veya iki kanatlı ya da iki memeli türü avlayabileceğiz ve gün içerisinde yalnızca bir avlakta avlanabileceğiz. Yani burada bıldırcın yok hadi diğer avlağa gidelim olayı tarihe kavuşuyor. Avcılar ülke geneli avlanma izin kartı ile av tarihinden en erken üç gün önce il geneli avlanma izin kartıyla bir gün öncesinden ve arka arkaya iki günlük avlanma izin belgesini TC numarası ve avlanma pul numarasını girerek avbis'den alabilecekler. Genel ve devlet avlağında türe ait kotanın bitmesi durumunda kotası biten türlerin o avlakta avlanması yasaklanacak, avlattırılan tüm türlere ait kotaların bitmesi durumunda ise avlanma süreleri gözetilmeksizin o avlağın ava kapatılması öngörülmektedir.
Detaylarına girmeden aktarmaya çalıştığım Avbis’in devamı sanırım biz avcıları tamamen paralı avcılığa doğru götürüyor. Sevindiğim nokta ise devlet ve genel avlakların tesis edilmesi ve kotalı avcılıkta pilot uygulamanın başlatıldığı Çankırı avcılarının bu güne kadar bu uygulamaya karşı sesleri çıkmaz iken Türkiye genelinde ki avcıların Avcılık Konfederasyonu başkanı Sayın Kamil Üçbaş’ın gayretleri ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nı mail ve fax yağmuruna tutarak ilgili bakanlığın sistemini kilitlemiş olmalarıdır. Bunun neticesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Avcılık Konfederasyonu ve Federasyonları 2013-2014 av sezonunun açılışına 2 gün kala 15 Ağustos Perşembe günü bakanlıkta toplantıya çağırmıştır. Umarım Avbis uygulaması ile ilgili görüşmeler biz avcıların lehinde olumlu sonuçlanır.
Ramazan Bayramı arifesinde kaleme aldığım bu yazı ile yeni av sezonunun bütün avcı camiası için güzel ve kazasız geçmesini temenni ederim. Havuz problemi çözerken tahliyedeki musluğun hortumunu hep kendi ve yandaşlarının cebine çevirenler hariç bütün İslam dünyasının Ramazan Bayramını tebrik ederim.
Rasgelsin..
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.