Askerlere bireysel başvuru hakkı

Askerlere bireysel başvuru hakkı

Özellikle sosyal medyada astsubayların isyanı, Genelkurmay'ı harekete geçirmişe benziyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaklaşık 180 bin astsubayın sosyal medyada yarattığı infiale sessiz kaldığı şeklinde kamuoyunda yaratılan dalgayı kırma adına Genelkurmay'dan bazı uygulamalarla ilgili yapılan değişiklikler ulusal medyaya sızdırılmaya başlandı. Bunun son örneği Yeni Şafak gazetesinde Kazım Canlan'ın yaptığı haber.

Orgeneral Necdet Özel, 16 Ocak'ta tüm birliklere gönderdiği genelge ile askerlerin Başbakanlık İletişim Merkezi'ne bireysel başvuru yapabilmesinin önünü açtı. Genelgede 'BİMER'e başvurmak isteyen asker engellenmesin' talimatı yer aldı.
 
Yeni Şafak Gazetesinden Kazım Canlan'ın haberine göre, Genelkurmay Başkanlığının, 2006'da Başbakanlık'ın uygulamaya koyduğu Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) askeri personelin de başvurmasının önünü açtığı ortaya çıktı. Genrelkurmay, üstünden kötü muamele gören asta korkusuzca şikayet edebilme hakkı da veren BİMER uygulamasının yaygınlaştırılması için 16 Ocak 2012'de genelge yayınlayarak tüm birliklere gönderdi.
 
TSK UYGULAMAYA İLGİSİZ KALDI
Başbakanlık, 2006 yılında yayımladığı bir genelge ile 2003'te çıkartılan 'bilgi edinme hakkı' kanunu ile üzerinde yine aynı yıl değişiklikler yapılan dilekçe hakkı kanununu tüm kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanması için talimat verdi. Ancak bu uygulama, bir çok kamu kuruluşunda hayata geçerken, komuta kademesinin üzerine düşmemesi nedeniyle TSK'da yeterli ilgiyi görmedi. Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkanlığı görevine geldikten sonra ilk olarak orduevlerinde subay-astsubay ayrımına son verdi. Özel, hemen ardından 'Bilgi Edinme ve Dilekçe Verme Hakkı'nın tüm birimlerce uygulanması için harekete geçti.
 
BAŞVURANI SORGULAMAYIN TALİMATI
Özel'in talimatıyla, Başbakanlık genelgesinin uygulanmasıyla ilgili tüm ordu birimlerini bir genelge hazırlandı. Genelkurmay'ın konuyla ilgili olarak yayınladığı genelgede şu ifadeler yer aldı: 'Bilgi edinme ve dilekçe hakkı kapsamında BİMER'e müracaatta bulunan askeri personelin sırf bu nedenle amirleri tarafından sorgulanmasının mevcut mevzuata uygun olmadığının göz önüne alınması ve birliklerin bu hususlar hakkında emri altındakileri bilgilendirmeleri gerekmektedir.'
 
KİMLİKLERİ GİZLİ TUTULACAK
BİMER uygulamasının anlatıldığı genelgede, personelin her türlü istek ve şikayette bulunabileceği belirtildi. Ancak istek ve şikayetler iletilirken, asılsız iftira ve isnatlardan uzak durulması için askeri personele gerekli uyarıların yapılması istendi. Genelgede üstlerinin kötü muamelesini BİMER aracılığıyla şikayet konusu yapan personelin yıpranmaması ve baskı altına alınmaması için kendisinin de talebi doğrultusunda kimliğinin gizli tutulacağı da dile getirildi.
 
Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ dönemlerinde yeterince önemsenmeyen BİMER uygulaması, özellikle astsubayların haklarının daha iyi korunması için tüm kademelerce paylaşıldı. Bundan sonra Savunma Bakanlığı aracılığıyla Başbakanlık İletişim Merkezi'ne şikayette bulunan astlar, hiç bir surette üstleri tarafından bu davranışından dolayı sorgulanamayacak.
 
ŞİKAYET EDEN ZARAR GÖRÜYORDU
Önceki dönemlerde üstünün kötü muamelesinden şikayetçi olan personel ancak bir üste konuyu iletebiliyordu. Şikayette bulunulan makam da şikayet edilen üzerinden konuyu çözmeye çalışıyordu. Bu durum şikayetçinin daha çok zarar görmesine yol açabiliyor ve keyfi uygulamaları da beraberinde getiriyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler