Askerağa Konağı kapılarını Çankırı'ya açıyor

Rahmetli Askerağa Mehmet Aksoy'un vefatının sene-i devriyesinde kızı Necla Babuccu'nun gayret ve özverisiyle onun yadigarı olan Askerağa Konağı yapılan tadilat, tamirat ve teşrifatla kapılarını yeniden Çankırı'nın sosyal hayatına açıyor...

Büyük Camimizi Tahtaköprü'den selamlayan bir asker ihtişamıyla duran Askerağa Konağı, 1978 yılında kültür varlığı olarak tescillendi, 1990 yılında da tescilin devamına karar verildi...

Yapım tarihi 1928 yılı olan konak, ilk başta “Askeri Kolordu” binası olarak tahsis edilmiş, daha sonra şahıslara intikal ederek; 1968 yılında da son sahibi Aksoy ailesinin malı olmuştur.

“Çankırı Askerağa Konağı” bundan böyle Çankırılı hanımların düzenleyeceği etkinliklere ev sahipliği yapacak ...
Sünnet, beşik, cenaze evi olmayan mevlitlerin, mukabelelerin okunacağı, tarihle buluşulacak bir kültür mekanı olarak hizmet verecek.

“ASKERAĞA” lakabının hikayesi : 

Anadolu’nun yokluk ve savaş dönemlerinden kalan asker elbiseleri küçültülerek büyük dede Hüseyin Aksoy'a giydirilir... Üzerindeki asker kıyafetini çok seven küçük Hüseyin, büyük bir insan edasıyla şehrin merkezindeki kahvehaneye girer. O an da kahvehanede bulunan şehrin ileri gelenleri, onu “Askerağa  gelmiş..." diyerek ayağa kalkarak selâmlarlar. 

O günden sonra "Askerağa" hitabı ailenin lakabı olarak kalır ve günümüze değin söylene gelir.

askeraga-konagi-tahtakopru-resim-012.jpg

Askerağa Mehmet Aksoy, 1939 tarihinde Çankırı’da doğdu. Babasını 17 yaşında kaybedince, ailesinin tüm yükü onun omuzlarına kalır.

Baba mesleği tornacılıkla hayatını kazanan Aksoy, 1952 senesinde ekmekçi İhsan Efendi'nin kızı Ayşe hanımla evlenir. 

Çankırı Küçük Sanayi Sitesinin kurucularından olan Mehmet Aksoy; Esnaf Kooperatiflerinde, Şehir Terminali yapımında, Belediyede kurucu olarak hizmetlerde bulundu. Çankırı’ya yapılacak yatırım ve hizmetlerde girişimciler arasında yer aldı.

Çankırı’ya Almanya’dan ilk torna makinesini o getirdi. Teknolojinin olmadığı zanaat ve ustalık isteyen işler en zor işler onun maharetli ellerinden çıktı. (Oğlu Hüseyin Aksoy bugün, babasından devraldığı bayrağı  “Askerağa Aksoy Makine” adı altında Çankırı Küçük Sanayi sitesinde dalgalandırmaya devam ediyor...)
    
Bilge, entelektüel ve müthiş sosyal bir şahsiyet olan Askerağa Mehmet Aksoy; çalışkan, disiplinli, dürüst, eli açık, gelenekçi, milli ve manevi değerlerine sıkı sıkıya bağlı,  prensipleri ve kuralları olan çok aktif bir insandı.

Yalana, yanlışa, haksızlığa tahammülü yoktu, yaşadığı şartlar gereği sert bir mizacı vardı ancak çok ta espriliydi.

Çankırı Yâren Meclislerinin en tanınan ve en bilinen yüzlerindendi...

Sanatseverdi, sesi çok güzeldi. Radyosu yanından hiç eksik olmaz, şarkılara eşlik ederdi. Kahveyi çok sever, çevresine kahve dağıtmaktan da mutlu olurdu.

Çocuklarının deyimiyle o; okuyamadığı okulunu evine ve hayatına taşımıştı… 

Son yıllarında “Burada hiç arkadaşım kalmadı, orda daha çok bekleyenim var..." diye iç geçiriyor, geçmişte hayatı dolu dolu yaşadığı arkadaşlarını, yarenlerini çok özlüyordu … 9 Mart 2018 Cuma günü Hakkın rahmetine kavuştu.

cankiri-tahtakopru-askeraga-konagi-resim-012.jpg

Ata yadigarı, baba hatırası evlerinin bacasını tüttürmek için büyük gayret göstererek; hem aile geçmişine, hem de Çankırı'nın kültürel bir varlığına sahip çıkarak kapılarını yeniden hayata açan Necla Babuccu hanımı bu müteşebbis başarısından dolayı 8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle tebrik ediyorum.

askeraga-konagi-asker-dede-cankiri-resim-012.jpg

Konağın onarımını kendi imkanlarıyla büyük coşku ve özveriyle gerçekleştiren Necla Hanımla birlikte eşi Ali Babuccu beyi ve Necla hanımın kardeşlerini de anmadan geçmeyelim...

Konağın çatı onarımı ve dış cephe yenilemesi konusunda mutlaka desteğe ihtiyacı var...

Bu konuda Çankırı Valiliği ve Çankırı Belediyesi devreye girmeli.

Askerağa Konağının Adresi:
Mimar Sinan Mahallesi, Mektep sokak, No: 33 ÇANKIRI

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum