Arslantepe Höyüğü'nde 6 bin 400 yıllık fırın bulundu

Arslantepe Höyüğü'nde 6 bin 400 yıllık fırın bulundu

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Arslantepe Höyüğü'ndeki kazılarda Milat'tan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ait 2 metrelik fırın bulundu.

MALATYA'daki höyüğün batı kısmındaki kazılardan çıkan fırın 2 metreden büyük.

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli şunları söyledi:

"Geç kalkolitik dönem milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ait tabakalar, burada iki ve üç odalı evler ve içinde ocak bulduk. Çok güzel bir fırın, durumu çok iyi, çok büyük. Fırın yemek pişirmek için. Farklı ailelerin bu fırını kullandıklarını düşünüyoruz. Tek bir ev için değil belki akrabalar beraber kullandı, gerçekten çok büyük fırın, bir aile için normal değil. Kazılar iki ay devam edecek."

Geçen yıl alanda Ortaçağ dönemine ait mezarları kazdıklarını hatırlatarak çeşitli objeler bulduklarını söyleyen Restelli "En çok buluntu oradan çıktı, bilezik, küpe ve boncuklar gibi objeler bulduk. Orta Tunç dönemine ait mezarlığın altında enteresan bir tabaka bulduk, dört-beş depoyla bu depoların içinde buğday bulduk" dedi.

Restelli bu yılki kazıların 6 Temmuz’da başladığını Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen öğrencilerin iki hafta teorik eğitim aldığını aktardı:

"İlk haftalar biraz koruma çalışması yaptık, 3 Ağustos'tan bu yana da kazı yapıyoruz. Ortaçağ dönemine ait mezarlarla ilgili kazı devam ediyor. 10 gün içinde 20'den fazla mezar çalıştık. Orta Tunç Çağı'na ait depolarda çalışıyoruz, onun altında şimdi yeni odalar çıkıyor, sıvalı odalar. İçerisinden güzel buluntular çıkacağını umuyorum."

Kazı alanındaki saray bölümünü korumak için yapılan çatı da büyütülecek.

Restelli sözlerini şöyle tamamladı:

"Plan ve projesini kontrol ettik, yeni bir çatı koyacağız. Sarayın ziyaretçi yolunu yeniliyoruz. Orada bir kral mezarı var ve mezar şu an boş. Çünkü objeleri müzeye götürdük. Ziyaretçilere daha iyi anlatmak için proje yapmak istiyoruz. Belki içine kopyalar koyacağız, daha karar vermedik. Ziyaretçi karşılama merkeziyle ilgili çalışmalar var. Bu ay inşaat çalışmalarının biteceğini umuyorum. Sergilenecek objelerin hazırlanmasına yardım edeceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler