Arıcılık da bayanlardan sorulacak!
Konak köyü kadınları düzenlenen kursu başarıyla tamamlayarak arıcılık işine girerek, sektörde kendilerini gösterme fırsatı bulacaklar.
Türkiye İş Kurumu Çankırı İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü arasında tarımsal amaçlı meslek edinme kursu olan arıcılık kursunu tamamlayan 25 başarılı bayan kursiyer Konak (Karaşıh) köyünde düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.
16 gün ve 80 saatlik arıcılık kursuna başlayan, Çankırı'da bir ilki gerçekleştiren Konak köyü kadınları 25 bayanla başladığı arıcılık kursunu fire vermeden başarı ile tamamladı.
Törende konuşan Tarım İl Müdürü Metin Karaoğlanoğlu, "Tarım İl Müdürlüğü’nce eğitim faaliyetleri hariç bu iş birliği çerçevesinde 2011 yılında üreticilerimiz meyvecilik, besi sığırcılığı, süt sığırcılığı, organik çeltik yetiştiriciliği, kavun yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, örtü altı sebze, aromatik bitki, bağlılık ve koyun yetiştiriciliği gibi 11 değişik konuda eğitmeyi planlıyoruz. İlimiz hayvancılık kadar arıcılık yapmaya da son derece elverişlidir. Kayıtlarımız incelediğimizde ağırlıklı olarak 5 ile 60 kovan arasında yoğunlaştığı, toplamda 44 bin kovanla yüzde 90 oranında sabit arıcılık yapıldığı görülmektedir. Bu da arıcılık için zengin olan bitki florasının yeterince değerlendirilemediği anlamına gelmektedir. Üreticilerimizin bilgi ve becerilerini artırmak, onların daha sağlıklı ve daha karlı bir üretim yapmalarını sağlamak, hem de kaynaklarımızın daha iyi değerlendirilmesini sağlamak amacı ile bu kursları düzenliyoruz" dedi.
VALİ UZUN: KONAK KÖYÜ KADINLARI
ÇANKIRI'DA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Vali Şemsettin Uzun, "Konak köyü kadınlarını Çankırı'da bir ilki gerçekleştirdiklerinden çok memnun kaldım. Türkiye'de böyle örneklerin çoğalması lazım. Çankırı, Çerkeş, Kurşunlu, Yapraklı vb. birçok ilçelerinin balı çok güzel. Bunu geliştirmek ve Çankırı dışına balla da açılmak lazım. Biz her branşta kurs açıyoruz, ama genelde netice alamıyoruz. Netice alamadığımız için de üzülüyoruz. Kursa katılıp parayı alıyorsunuz ve devamını getirmiyorsunuz. Devlet olarak her türlü imkanı sunmaya çalışıyoruz. Tarım Bakanlığı’nın bir çok hibeleri var, bunu iyi araştırın ve bunlardan iyi yararlanın. Çankırı kaderine razı gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.
Vali Şemsettin Uzun'un, bayan kursiyerlere, “Bayanların bu işi yaptığını pek görmedik, biz sizi neden tercih ettik?” sorusuna kadınlardan cevap gecikmeden geldi. Bayan kursiyerler, "Bizler eşlerimize yardımcı olmak için bu işe soyunduk, biz de aile bütçemize yardım yapmaya çalışacağız. Bilgilerimiz tazeyken bize 5'er kovan arı verin, biz de köyümüzde hem arıcılığı geliştirelim, hem de örnek olmaya devam edelim" açıklamasında bulundu. (Kaynak: karatekin gazetesi)