Apostil nedir? Apostil işlemleri nasıl yapılır?
Apostil, bir belgenin gerçekliğini onaylayarak başka bir ülkede yasal bir şekilde kullanımını sağlayan sistemdir.
Apostil, bir belgenin gerçekliğini onaylayarak başka bir ülkede yasal bir şekilde kullanımını sağlayan sistemdir. Apostil belge onay sisteminde kayıtlı belgeniz, başka ülkelerde de kullanıma açık duruma gelir ve resmi evrak özelliği taşımaktadır. Apostil kuralları Lahey konvansiyonu ile düzenlenmiş ve sadece Lahey Konferansı’na üye ve taraf devletlerarasında geçerlidir. Belgenin apostil onayı gerçekleştiyse bu belge, Lahey Konferansı'nın tüm üye taraf devletlerinde kullanacağınız belge haline gelir. Uluslararası belge geçerliliğinde apostil gereklidir.
Apostil İşlemleri Nasıl Yapılır?
Apostil hizmetleri işlemleri birkaç aşamadan oluşmaktadır. Her ne kadar yöntemlere dayalı işlemler olsa da gözünüzün korkmasına gerek bulunmaz. Öncelikle apostil sistemine kaydetmek istenilen belgeyi tercüme bürosunda tercüme ettirmeniz gerekmektedir. Tercüme edilen belgede çevirinin imzası da bulunmalı. Bu aşama sonrasında orijinal belge ile birlikte çevrilen belge noter tarafından onaylanmalı. Bu işlemden sonra hem asıl hem de çeviri metin noter tarafından birleşimi sağlanarak mühürlenir.
Noter imzası ve mührü belgenin Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylandığı kayıtlara geçmektedir. Son olarak mührün gerçekliğinin ispatında kaymakamlık veya valilikten onay alınmalıdır. Onay alındıktan sonra belgeyi ilgili konsolosluğa bırakabilirsiniz. Çeviri işlemlerinde imza yetkisi bulunan yeminli çevirmenlere yaptırılması gerekiyor. Çeviri işlemlerinizi hızlıca ve güvenilir olarak yapmak isterseniz Glovega Tercüme bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.
Apostil Belgesinde Olması Gerekenler
Apostil belgesinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri ana başlığın zorunlu bir şekilde Fransızca yazılması gerekmekte aksi durumda belge değerlendirilmez. Apostil belgesinin içermesi gereken bilgilerde;
- İmzalayan kişinin adı ve soyadı
- İmzalayan kişinin sıfatı veya unvanı
- Tasdik edilen tarih
- Apostili düzenleyen makam
- Belgenin düzenlendiği ülke
- Belgeye basılan mührün bulunduğu makam bilgisi
- Belgenin onaylandığı yer
- Apostil numarası
- Apostili hazırlayan yetkili imzası
- Apostili düzenleyen makamın kaşesi ya da mührü
Apostil Şerhine Alternatif
Apostil şerhi aslında ülkeler arasında resmi belgelerin ispatının kolaylıkla sağlanması için düzenlenmiştir. Yani kişinin yabancı bir ülkeden getirdiği mahkeme kararının sahte olup olmadığı uzun uğraşlar neticesi belli olmasın diye getirilmiştir.
Apostil şerhine tek bir alternatif eski uzun olan yöntemidir. O da yabancı ülkeden alınmış belgenin ülkemizde o ülkenin temsilciliği ile aratılmalıdır. Uzun süren bir tebligat ve değerlendirme süreci söz konusudur. İlgili olan temsilcilik kararı kendi ülkesinden sorgulatılmakta gerekli onaylar alınır vs. en uzun yoldur.
Apostil Uygulanan Belgeler
Apostil hizmeti uygulanan belgeler aşağıda yer almaktadır. Cumhuriyet savcılıkları, mahkeme katipleri, icra daireleri de dahil olmak üzere yargı mercileri ya da memurlar tarafından düzenlenmiş belgelere apostil işlemi uygulanmaktadır. Noterlikten alınan belgelere de apostil işlemi uygulanması zorunludur. Direkt bir şekilde ticaret ya da gümrük işlemleri ile ilgili belgeler, diplomatik ve konsolosluk belgeleri ile beraber nüfus kayıt örneği, diploma, doğum ve ölüm belgeleri de apostil işlemlerinin uygulanması gerekli belgelere girmektedir.