Anadolu Yakası'na 500 bin kişilik bilim ve kongre şehri
Tuzla ile Gebze arasında yapılması planlanan 500 bin nüfuslu şehir, bilim, teknoloji ve kongre merkezi olacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çılgın projelerinden olan Anadolu yakasına yapılacak ikinci şehir ile ilgili çok önemli ayrıntılara ulaşıldı. Sabah gazetesinden Mehmet Ali Berber ve Zeynel Yaman'ın haberine göre; Yeni Şehir, İstanbul'u Avrupa'nın kongre turizminin başkenti ve bilim araştırmalarının merkezi yapacak.
500 BİN KİŞİLİK ŞEHİR
Tuzla-Gebze arasında inşa edilecek yeni şehir, teknoparkların ve kongre merkezlerinin yoğunlukta olacağı yeni şehir aynı zamanda, deniz, hava, kara ve demiryolları ile ulaşım ağı içinde yer alacak. Avrupa yakasında yapılacak Bio İstanbul için tüm çalışmalarını tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Anadolu'ya yapılacak ikinci 500 bin nüfuslu şehir için de çalışmalara başladı.
Bio İstanbul'da "Sağlık Şehri ve Sağlık Turizmi Merkezi" konseptini belirleyen Bakanlık, Bakan Erdoğan Bayraktar başkanlığında yaptığı toplantı sonunda Anadolu yakası için de "Teknoloji ve Kongre Turizmi Merkezi" konseptinde karar kıldı. Bakanlığın çalışmasına göre, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hemen doğusundan başlayarak Akfırat mahallesi üzerinden Gebze'ye doğru genişleyecek ikinci şehir, teknoparklar ve dev kongre merkezleri ile "Bilim ve kongre şehri" olacak. İstanbul'a son yıllarda artarak karşılanamayacak duruma gelen kongre talepleri ve üniversitelerle sanayi dünyasını teknolojik araştırmalar için bir araya getirme fikri bu tercihte etkili oldu. Sabiha Gökçen Havaalanı, deniz otobüsleri, hızlı tren hattı ve yapılacak metro sayesinde bölge bir ulaşım ağı içinde yer alacak.
TEKNOLOJİ MERKEZİ
İstanbul'da bütün üniversiteler kendilerine teknopark yaparken, bu teknoparkların sanayi ile beraber çalışması ve ortak büyük projeler üretmesi için gerekli altyapı henüz sağlanamadı. Yeni şehir üniversite ve sanayi dünyasına eşsiz avantajlar sunacak. Üniversitelere kullanmaları için verilecek teknoparklarda iş dünyası ile teknolojik çalışmalar yapılacak. Her yıl bu çalışmalar bu bölgede yapılacak kongrelerle dünyaya tanıtılacak.
OTEL İHTİYACINA ÇÖZÜM
İstanbul'da tüm zamanlarda otellerin doluluk oranı yüzde 98 düzeylerine ulaştı. Dünyanın önemli kongre organizasyonları İstanbul'a gelmek istiyor ancak kongre merkezlerinin birkaç yıllık programları çoktan dolmuş durumda. İstanbul'un önemli kongre merkezlerinde 2017 yılına kadar büyük kongreler için rezervasyonlar şimdiden doldu. İstanbul'un otel ihtiyacı bu şekilde karşılanırken, şehir merkezindeki bu yöndeki yoğunluk da bu bölgeye kayacak.
KONGRE ŞEHRİ
İstanbul, Türkiye'nin artan ekonomik dinamizmi, jeopolitik konumunun güçlenmesi ve yeni pazarlara açılmak için eşsiz bir konumda. Bu nedenle hem Türkiye'yi yerinde incelemek hem de İstanbul'u gezmek isteyenler kongre için İstanbul'u tercih ediyor. Bugün dünyada kongre merkezleri arasında 9. sırada bulunan İstanbul için uzmanlar çok daha büyük bir potansiyelin olduğunu dile getirirken, Viyana, Paris ve Barselona ile yarışacak seviyeye gelecek. Dünya'da bu üç şehir kongre turizminde zirvede yer alıyor.
EĞİTİM MERKEZİ OLACAK
Yeni yapılacak şehrin eğitimde de cazibe merkezi olması hedefleniyor. Kurulacak teknoparklar, Balkanlar, Avrupa ve Ortadoğu'daki teknik üniversite öğrencileri için çok önemli bir fırsat olacak. Bu teknoparklar Türk teknolojisinin gelişmesi için büyük bir altyapı sunmanın yanında Türkiye'nin tanıtılmasında da büyük rol oynayacak.
DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ İNCELENİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Anadolu yakasında yapılacak şehrin konseptini belirledikten sonra dünyadaki örnekleri incelemeye başladı. Yakın zamanda benzer teknopark ve kongre bölgelerinin kurulduğu, Hindistan'ın Mumbai, Los Angeles, Belgrad, Viyana ve Tokyo'daki örnekler ilk incelenen örnekler arasında.
Bakanlık, Türkiye mimarisine en uygun projeleri hayata geçirecek. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hemen yanından başlayarak inşa edilecek şehre TEM otoyolu, D-100 karayolu ve yeni genişletilen eski İzmit yolu ile sorunsuz ulaşım sağlanacak. Pendik'e uzatılacağı müjdesi verilen metro da yeni şehre kadar getirilecek. Ayrıca Pendik ve Tuzla sahillerine deniz yolu ulaşımı da bu bölgeyi daha cazip hale getirecek. Hızlı tren projesi de bu şehre uğrayacak.
BAŞAKŞEHİR'E DE BİO İSTANBUL
İstanbul'da 25 bin metrekarelik alanda biyomedikal, tıp ve ilaç sanayisi, araştırma geliştirme ile dev bir çocuk hastanesi yer alacak. Avrupa yakasında Başakşehir ilçesindeki Resneli Çiftliği'nde inşa edilecek Bio İstanbul, üçüncü basamak sağlık hizmeti veren ve bölgenin lideri olacak çocuk hastanesi ile Türkiye'nin ve bölgenin ilk biomedikal bilim parkına sahip olacak. Teknoloji ve araştırma vadisi olarak kurulacak Bio İstanbul, tıp çevresine yeni keşiflerin kazandırılması için lider bilim insanları ile sistem biyolojisinden, sentetik kimyaya kadar her alanda beraber çalışma imkanı sunacak. Bölgenin biyomedikal, tıp ve ilaç sanayilerinde araştırma ve geliştirme (ar-ge) üssü olacak tarihi proje 500 milyondan fazla kişiye hizmet verecek.
KANAL İSTANBUL'UN ETÜTLERİ BAŞLAYACAK
İstanbul Boğazı'ndan geçen tanker ve lojistik gemilerinin şehir dışına çıkarılmasını amaçlayan Kanalistanbul projesi kapsamında, Çatalca ve Silivri arasında yeni bir kanal açılacak. "Çılgın Proje" olarak bilinen projeye göre açık denizlere çıkacak gemilerin geçişinde kullanılacak kanal için 45-50 km arasında yeni boğaz açılacak.
25 metre derinliğinde suyla dolacak kanalın taban genişliği 120 metre, yüzey genişliği 145-150 metre olacak. Uluslararası sularda taşımacılık yapan en büyük gemilerin dahi geçebileceği kanalın fizibilite ve etüt çalışmaları için ihaleye 2013'ün ilk çeyreğinde çıkılacak.
10 milyar dolar yatırım gerektiren proje için uluslararası sermaye grupları davet edilecek. İstanbul Boğazı'nın güvenliği ve gemi trafiğinin düzenlenmesi için planlanan proje yeni bir Boğaz yerleşimi oluşturacak. Kanalın iki tarafına turizm, spor ve ticaret konseptli mega projeler inşa edilecek. 25-30 milyar dolar düzeyinde hareketlilik yaratması beklenen Kanalistanbul, uluslararası geçiş yolu olacak.
1 MİLYON NÜFUSLU 'YENİŞEHİR'
İstanbul'da hayata geçirilecek en önemli projelerden biri de Karadeniz kıyısında kurulacak "Yenişehir." Dünyanın en büyük havalimanının inşa edileceği şehir, uluslararası ticaret ve lojistik merkezi olarak planlandı. Başbakan Erdoğan'ın kamuoyuna duyurmasının ardından çalışmalarına başlanan Yenişehir projesinde, yılda 150 milyon yolcu kapasiteli havaalanı, dev kruvaziyer limanı, ticaret merkezleri, teknoloji üssü ve olimpiyat köyü yer alıyor. Modern teknolojiyle inşa edilecek akıllı binalarda ticaret ve rezidanslar yer alacak.
Türk mimarisi ve modern kent yapılaşmasının kurgulandığı Yeni İstanbul'da 1 milyon kişi yaşayacak, 450 bin kişiye istihdam sağlanacak. Üçüncü köprü güzergahında konumlanacak şehir, hızlı tren ve metro ile entegre edilecek. Deniz, hava, raylı taşıma ve otoyol bağlantısının senkronize edileceği şehrin altyapısı hazırlanıyor. Kömür ve maden ocaklarının bulunduğu mevkideki arazilerin stabilize edilmesine başlandı. Havaalanı ile birlikte tamamlanması hedeflenen üçüncü köprü projesiyle birlikte serbest ticaret merkezi de oluşturulacak.
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.