AKP hamile kadına şiddetin faturasını sokaktaki adama kesti

AKP hamile kadına şiddetin faturasını sokaktaki adama kesti

Manisa'da 19 yaşındaki hamile bir kadın 3 yaşındaki çocuğunun gözü önünde birlikte yaşadığı 'erkek' tarafından sokakta öldüresiye dövüldü. Görüntüler tepki çekerken Adalet Bakanı şiddeti lanetledi, AKP Sözcüsü ise müdahale etmeyen vatandaşları eleştirdi.

MANİSA'da 15 Ağustos'ta kaydedilen bir görüntü Türkiye'de kadına yönelik şiddetin boyutlarını çok acı bir şekilde gözler önüne serdi.

Görüntülerde Yılmaz Akman (37), birlikte yaşadığı ve hamile olduğu öğrenilen 19 yaşındaki Sude Naz A.’yı 3 yaşındaki çocuğu ve onlarca kişinin gözleri önünde sokak ortasında öldüresiye dövdü.

Sözcü'den Ali Özgür İnan'ın haberine göre; Yumruk darbeleriyle Sude Naz A.’yı yere düşüren Akman, yerde de genç kadını yumruklamaya devam etti. Bununla da yetinmeyen Akman, bu kez de eline geçirdiği metal fırça sapıyla kadını darp etmeye devam etti.

Akman'ın şiddetini uzun süre tepkisiz izleyen çevredekiler bir süre sonra müdahale ederek şiddeti sonlandırdı.

ANNE İLE OĞLUNUN DURUMU İYİ

Ardından çevredekiler, Akman'ı dövmeye başladı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen polis ekipleri, kalabalığın elinden kurtardıkları Akman'ı gözaltına aldı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Akman, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Koruma altına alındığı öğrenilen Sude Naz A. ile çocuğunun durumunun ise iyi olduğu öğrenildi.

AK PARTİ'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA

Görüntülerin haberlere konu olmasının ardından iktidar kanadından peş peşe saldırıyı kınayan açıklamalar geldi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından paylaştığı ve hamile kadına yönelik şiddeti lanetlediği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Manisa'nın Akhisar ilçesinde sokak ortasında hamile bir kadına yapılan fiziksel şiddeti kınıyor ve lanetliyorum. Şiddet olayının hemen ardından Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış, şüpheli Yılmaz A. çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştır.

Kadına şiddet, sebebi ne olursa olsun asla kabul edilemez. Kadına şiddet, açık ve tartışmasız bir şekilde insan hakkı ihlalidir. Kadına karşı şiddet konusunda sıfır tolerans ilkesiyle hareket ediyor, şiddeti amasız, fakatsız kesin bir şekilde reddediyoruz. Çünkü kadına şiddet, insanlığa ihanettir."

"ENGELLEME İMKANI VARKEN SEYREDENLER..."

Konuya ilişkin bir açıklama da AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Manisa'nın Akhisar ilçesinde sokak ortasında eşi tarafından darbedilen hamile bir anneye yönelik şiddeti lanetliyoruz. Kadına yönelik şiddet, yasal olarak suçtur, ahlaki olarak da insanlık dışıdır.

Bu şiddeti engelleme imkanı varken seyredenlerin durumu da vahimdir. Kadına şiddet insanlık dışıdır ve tüm insanlık için tehdittir.

Kadına şiddete karşı toplum olarak çok boyutlu bir mücadele vermeliyiz. Bu noktada kültürel ve ahlaki hassasiyetlerimizi daha da güçlü ifade etmeli ve kadına şiddeti gündelik yaşamın her alanında mahkum etmeliyiz."

PAYLAŞIMLARA TEPKİ YAĞDI

İstanbul Sözleşmesi ya da tam adıyla "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"ni toplumsal muhalefete rağmen iptal eden AK Parti Hükümeti temsilcilerinin paylaşımları sosyal medyada büyük tepki topladı.

Onlarca kullanıcı İstanbul Sözleşmesi'ni hatırlatarak AK Partili bakan ve sözcüyü 'tribünlere oynamakla' suçladı. İktidarın kadına yönelik şiddeti sadece lanetlemekle yetindiğini kaydeden sosyal medya kullanıcıları kalıcı çözüm için gerçek adımların atılmasını talep etti.

"TRİBÜNE OYNUYORSUNUZ"

İşte sosyal medyada AK Partili Çelik ve Bakan Tunç'un paylaşımına yapılan bazı yorumlar:

- Kadıncağız vefat etmedi diye üç güne salınmaz inşallah. Köpeklerin hakkını yediniz sokaklar güvenli olacak derken yol ortasında sopayla kadın döveninden on kişi bir çocuğa dalana her yerde şiddet ve çevrede de aşırı duyarsızlık var.

- İstanbul sözleşmesini fesheden de sizsiniz ama.. Tribüne iyi oynuyorsunuz.. memleketin her köşesi yangın yeri, artık her gün 1 değil 10’larca adli vaka yaşanıyor… akp iktidarının 22 yılın sonunda memleketi getirdiği tablo..

- Toplumda ahlak bitti, müdahale etsen suçlusun etmesen yine suçlusun. Siz önce mecliste kavga etmeyin sonra sokağa bakarsınız.

- Siz hükümetsiniz ya hani 23 yıldır, bir şeyler yapsanız mı artık lanetlemekten başka? Hani biz halkız, biz lanetleriz hatta gerekirse sesimizi de çıkarırız ama artık siz bir şeyler yapsanız daha doğru olmaz mı? Biz lanetleriz, siz adaleti sağlayın arkadaşım saçmalığa bak!

- Bir çocuk vardı parkta kadının savunmuştu. Dövülen kadını savunurken adam ölmüştü. Kadir şeker katil diye yargılanmıştı. Devlet hem kadını korumamış hem de koruyanı yargılamıştı. Bu iş nasıl olacak?

* Tutuklanması önemli değil ne kadar içeride tutabileceksiniz bu adamı ve bu tarz olaylarda şiddet görenlere yardım edenleri hapse attığınız için kimse yardım etmiyor artık. Tutuklamak değil adam biliyor zaten 1 yıl sonra çıkarım yada şartlı tahliye

- Sayın @yilmaztunc verilen cezalar caydırıcı olmadığı sürece nasıl olsa 3-4 ay yatar çıkarım düşüncesi bozulmadığı sürece bunun önü alınamaz insanlar uygulanan şiddet suçlarına ağır cezalar getirilmelidir. Köpekleri öldürmek için yasa çıkaran bir iktidar sokakta dövülene sahip çıkmaz, döveni de 2 gün sonra çıkarır. Bunlar kadınlara düşman.

8 AYDA 300'E YAKIN KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun verilerine göre 1 Ocak – 30 Haziran ayında 249 kadın erkekler tarafından katledildi.

Kadınları öldüren erkeklerin 92’si aile içinde, 39’u boşanma veya ayrılma aşamasında olduğu erkek. Katledilen kadınların 48’i ise şüpheli ölüm.

Kadınların 140’ı ateşli silahla, 52’si kesici aletle öldürüldü. Öldürülen kadınların 121’i evli, 63’ü bekar, 36’sının medeni durumu bilinmiyor. Kadınların 148’i kendi evinde, 8’i çalıştığı yerde, 70’i kamusal alanda öldürüldü.

Federasyonun verilerine göre temmuz ayında ise 28 kadın benzer şekil ve sebeplerle öldürüldü. Yılın ilk 7 ayında toplam 277 kadın katledildi...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler