6 yıldır bitmeyen kilise vaadi
Çamlıca Camii bitmek üzereyken Yeşilköy'deki kilisenin temelleri bile atılamadı...
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün azınlık cemaatlerinin liderlerine verdiği yemekte Süryanilere kilise için tahsis edileceğini açıkladığı Yeşilköy’deki arazi aslında üç yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Süryanilere verilmişti. O dönem hükümete yakın gazeteler tarafından “Çamlıca’ya cami, Yeşilköy’e kilise” başlığıyla duyurulan kilisenin yapımı yılan hikayesine döndü. Aradan geçen zamanda Çamlıca Camii bitmek üzereyken Yeşilköy’deki Kilise’nin temelleri bile atılamadı. Yeşilköylüler ise kilisenin “AKP’nin 2009 yerel seçim vaadi olduğunu” belirterek her seçim dönemi aynı konunun gündeme getirilmesine tepki gösterdi.
ARAZİ 2012’DE VERİLDİ
İstanbul’da sayıları 17 bini bulan Süryani Ortadoks cemaatine ait tek kilise Tarlabaşı’nda ve kapasitesi 300 kişiyle sınırlı. Cemaatin geride kalanı ise Latin Katoliklere ait kiliseyi kullanıyor. Bu da çeşitli sorunları doğuruyor. Latin Katoliklere ait kilisede iki cemaat sırayla ibadet yapıyor. Katolikler kiliseyi Süryanilere Pazar günü saat 11:00’da bırakıyor. Bu da ciddi bir sorun çünkü Süryaniler Pazar günü ancak ibadetleri bittikten sonra yemek yiyebiliyorlar. 11:00’den sonra başlayan ibadet ise hasta, yaşlı ve çocukları zorluyor. Süryaniler 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kilise arazisi için başvuruda bulundu. Büyükşehir Belediyesi ise 2012’de Yeşilköy’deki eski Latin Katolik Kilisesi mezarlığındaki boş araziyi kilise yapımı için Süryanilere tahsis etti. O dönem iktidara yakın gazeteler haberi “Taksim ve Çamlıca’ya cami, Yeşilköy’e Süryani Kilisesi” başlığıyla duyurdu. Ancak aradan geçen zamanda Çamlıca Camii bitmek üzereyken, Süryani Kilisesi’nin temelleri bile atılamadı.
PROJEYE İZİN ÇIKMADI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Yeşilköy’deki 2736 metrekare arazi Süryani cemaatine kilise yapılması için tahsis edilmişti. İtalyan Katolik Kilisesi’ne ait arazinin içinde mezarlar ve tarihi bir şapel kalıntısı vardı. Süryani Cemaati hem kilise için hem de arazideki eski mezar ve şapelin korunması için gerekli projeyi hazırlayarak 2013’te İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu’na sundu. Ancak Kurul harabeye dönmüş ve korunmadığı için bazı mezarların taşlarının çalındığı arazide kilise projesine izin vermedi. 5 No’lu Tabiat Varlıkları Komisyonu da kilise projesinin tescilli ağaçlar üzerine geldiğini öne sürdü. Süryani Cemaati kilise projesini ve şapelin restorasyonu için hazırlanan projeleri revize ederek kurula yeniden sundu. Bu arada tescilli ağaçların zarar görmeden taşınması için de gerekli izinler alındı.
“KÜÇÜLTÜN” DEDİLER
Bu kez koruma kurulundan geçen proje Anıtlar Kurulu’na takıldı. Anıtlar Kurulu yapılacak kilisenin tarihi mezar taşlarının üzerine geldiğini öne sürdü. Süryani Cemaati ise mezarlarla kilise yapılacak alan arasında zaten bir duvar olduğunu belirterek Anıtlar Kurulu’nun bu görüşüne karşı çıktı. Kurul mezarlıktaki 1200 metrekarelik boş alanda yapılması planlanan 900 metrekarelik kilise projesinin 450-500 metrekareye kadar küçültülmesini istedi. Cemaat ise kiliseyi kurulun istediği gibi yapmaları halinde ihtiyaçlarını karşılamayacağını anlattı. Süryani Cemaati uzun süredir Anıtlar Kurulu’ndan çıkacak kararı bekliyor. Kilisenin uzayan yapım aşaması ise cemaat içinde rahatsızlığa neden oluyor. Taraf’ın ulaşmak istediği Süryani Cemaati yetkilileri konuyla ilgili değerlendirme yapmak istemedi. Taraf’ın öğrendiği bilgilere göre ise Başbakan Davutoğlu önceki gün verilen yemekte yalnızca konuyla ilgileneceğini ifade etti. Ermeni Cemaati’nden Arev Cebeci kilisenin AKP’nin 2009 yerel seçim vaadi olduğunu belirterek “Her seçim dönemi bu konu gündeme geliyor. 2011 genel ve 2013 yerel seçimlerinde de kiliseye izin vereceğiz vaadiyle oy istendi. Şimdi 2015 genel seçimlerinde aynı konu yine gündemde. Tabii bu yıl Ermeni soykırımının 100. yılı dolayısıyla uluslararası kamuoyuna olumlu mesajlar da vermek için bu konuyu gündeme getiriyorlar” dedi. (TARAF)