21 ton sütün akibeti meçhul!
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin üreticiden topladığı sütle ilgili olarak ortaya atılan iddialar muhatap arıyor.
Çankırı'da üreticinin sütünü toplayarak pazarlayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği geçtiğimiz günlerde yaptığı genel kurul ile gündeme gelirken beraberinde cevaplandırılması istenilen bazı soruları da kamuoyuna taşıdı.
Sözcü18 haber merkezine ulaşan bilgilere göre Ömer Çendek'in başkanlığını yaptığı birlik, geçtiğimiz Mart ayında üreticiden topladığı yaklaşık 21 ton sütü "anfibiyotik" (insan sağlığına zararlı) taşıdığı gerekçesiyle imha edildiği öğrenildi.
Yaşanan gelişmeler; Birlik, 21 ton sütü imha etmesi nedeniyle de, süt aldığı üreticiye "ödeme yapmadığı", üreticinin de "imha edilen sütün hangi yolla ve nasıl imha edildiği" sorusuna yanıt bulamadığı yönünde.
TARIM İL MÜDÜRÜ: BİLGİMİZ YOK
Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz İl Tarım Müdürü Metin Karaoğlanoğlu "Maalesef bu konuda herhangi bir bilgimiz yok. Gerçekten döküldü mü ya da nereye döküldü bize ulaşmış bir bilgi mevcut değil. Tarafıma da benzer serzenişler geldi ancak kurum olarak bizim Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğini denetleme gibi bir durumumuz bulunmuyor" derken, şayet böylesi bir süt imha olayı gerçekleşmiş ve başta Çevre Müdürlüğü olmak üzere ilgili yerlere bilgi verilmemişse yaptırımının da ağır cezayı gerektirdiğini belirtti.
BİRLİK BAŞKANI ÇENDEK: İDDİA SAHİPLERİ KİMLER!
Konuyla ilgili olarak kendisine telefonla ulaştığımız Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ömer Çendek "Böyle bir olay yaşandı. Ancak süt imha edilmedi. Belirtilen miktardaki süt işlenmesi amacıyla Kalecik Cezaevi Müdürlüğüne verildi. Yapılan işlemle ilgili gerek yönetim kurulu kararımız gerekse Kalecik Cezaevi Müdürlüğünce 'alındı' belgesi tarafımızda mevcut" derken, "Size ihbarda bulunan üreticilerin açık kimliklerini vermenizi istiyorum" dedi.
ÜRETİCİLER: SÜTÜMÜZÜN İNSAN SAĞLIĞINA
ZARARLI OLDUĞUNU BELİRTEREK PARA ÖDEMİYORLAR
Bölgede süt üreticilerinin uğradığı zararın toplamda 14 bin tl dolayında olduğu öğrenilirken bazı üreticiler "Benden alınan 400 kilo süt karşılığındaki paramı almaya gittiğimde 'sütün bozuk çıktı o yüzden sana ödeme yapmıyoruz' diyorlar. Ancak buna rağmen ertesi gün gelip yeniden süt alıyorlar. Bunu anlamış değiliz. Sütümüz bugün zararlı, yarın faydalı mı" diyerek yaşadıkları mağduriyetin ortadan kaldırılmasını istiyorlar.